Hlavní obsah

Na hradě Křivoklát se uskuteční letos poprvé královský veletrh pivovarnictví

Křivoklát (Rakovnicko)

Letos láká Křivoklát mimo jiné na první královský vzorkový veletrh pivovarnictví. Přehlídka se uskuteční 11. a 12. září. Jejím cílem je upozornit na projekt rekonstrukce křivoklátského pivovaru, řekl kastelán Luděk Frencl.

Foto: Archiv, Právo

Letos hlavní sezóna vypukne 27. března a hrad chce podle kastelána Luďka Frencla její rozjezd pojmout "pompézně".

Článek

"Bude to velká atrakce, spojená i s jízdami historických vlaků, a dokonce i historických autobusů, takže věřím, že to zaujme a že bude tento první ročník odrazem pro budoucí léta," dodal kastelán.

Chtějí obnovit tradici pivovaru

Na Křivoklátě, jehož základy položil podle kronikáře Kosmase v roce 1109 český kníže Vladislav II., se pivo vařilo od roku 1517 do roku 1951. V roce 2007 se do hradu symbolicky vrátilo právo várečné, bez nějž v minulosti nikdo nesměl pivo vařit. Hrad chce výrobu piva obnovit. Varna pěnivého moku by měla být umístěna ve sklepech bývalého knížecího pivovaru v podhradí.

Křivoklát je na rozdíl od jiných památek v provozu celoročně. Na jaře ale přesto své brány symbolicky otevírá spolu se zahájením turistické sezóny na Rakovnicku. Letos hlavní sezóna vypukne 27. března a hrad chce podle Frencla její rozjezd pojmout "pompézně". "Celý region Křivoklátsko je krásná příroda, je tu řeka Berounka a spousta nově vzniklých cyklostezek, takže otevíráme jak řeku Berounku, tak cyklostezky v regionu," podotkl.

Další akcí budou 3. až 5. dubna Knížecí Velikonoce na Křivoklátě, spojené s velikonočním jarmarkem, koncerty, mší a divadelními představeními. "Jsou nazvané knížecí, protože chceme připomínat hlavně tu čerstvou minulost, to 19. století, které je lidem velmi blízké," poznamenal kastelán.

Na prvního máje s K. H. Máchou

Na prvního máje pak vystoupení herce Jaroslava Duška a kytaristy Pavla Steidla připomene básníka Karla Hynka Máchu, od jehož narození letos uplyne 200 let. "Jedno jeho dílo se jmenuje Křivoklad. Zdůrazňuji to 'd', protože to je taková zajímavá hříčka," připomněl Máchovy vazby na Křivoklát Frencl.

Na červen až srpen je opět přichystán festival koncertů, divadelních představení a výstav Léto na Křivoklátě, který letos obohatí například vystoupení Divadla Ungelt nebo koncert Marty Kubišové. Dalšími akcemi budou v srpnu Křivořezání, v září Křivoklátské panování a veletrh pivovarnictví, v říjnu Křivoklání a v prosinci Knížecí advent.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pestré křivoklátské lesy s dominantou hradem Křivoklátem (na snímku) mají být vyhlášeny národním parkem.

Loňskou sezónu považuje Frencl za jednu z nejúspěšnějších, návštěvnost mírně vzrostla, zejména díky tuzemským hostům. Na hrad nebo na jeho kulturní akce zavítalo přes 130 000 lidí, prohlídkové okruhy navštívilo 80 000 z nich. Předloni činila návštěvnost prohlídkových okruhů 74 000, na kulturní akce přišlo zhruba stejné množství lidí jako v loňském roce.

"Letošní sezónu vidíme mnohem hůře, protože pseudokrize, která byla loni, se letos asi bude nazývat krizí a myslíme si, že i čeští návštěvníci budou šetřit," odhaduje Frencl.

Reklama

Související témata:

Související články

Karlštejn se probouzí ze zimního spánku

Také Karlštejn se jako převážná většina českých památkových objektů na zimu uzavřel veřejnosti. Ovšem s otevřením tu nečekali až na zahájení turistické sezóny...

Výběr článků

Načítám