Hlavní obsah

V Praze začínají velikonoční trhy, mají mít atmosféru rozkvetlé zahrady

Právo, Jana Šprunková
Praha

Atmosféru rozkvetlé zahrady by měly v návštěvnících vzbuzovat velikonoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí, které začnou tuto sobotu. Měly by jim dát naději, že se jaro opravdu blíží.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Ve středu začalo zdobení velikonoční břízy na Staroměstském náměstí.

Článek

Jejich pořadatel, společnost Taiko, dokonce věří, že se i letos zazelená bříza, kterou včera začali pracovníci firmy SOS Dekorace z visuté plošiny zdobit pentlemi. „Vždycky se to podařilo,“ míní architekt trhů Pavel Kocych. Na dvanáctimetrovém stromě z Benátek nad Jizerou, tzv. kuřátkovníku, budou rozvěšena zhruba půl metru vysoká kuřátka v různé fázi líhnutí. „Ten, kdo je na Velký pátek správně spočítá a vhodí anketní lístek do osudí, může získat zajímavou cenu,“ řekl obchodní ředitel Taiko Jan Kolář. Losovat se má každou hodinu.

„Původně jsme uvažovali o tom, že na strom pověsíme plyšová kuřátka, ale za současného počasí by asi nedopadla moc dobře,“ řekla mluvčí trhů Hana Tietze. A vodou nacucané plyšáky by březové větvičky sotva udržely. Strom je ale prý zajištěn stejně, jako bývá vánoční. „I kdyby přišel hurikán, měl by se složit jen do svých základů,“ řekl Kocych.

I kdyby přišel hurikán, měl by se strom složit jen do svých základů
Pavel Kocych, architekt trhů

Obě náměstí budou zdobit girlandy z březového proutí, barevné pentle, květiny v bílé a růžové barvě. Dominantou Staroměstského náměstí bude kromě břízy i sad rozkvetlých stromů vytvořený tak, aby se pod nimi dalo procházet.

Trhy na Václavském náměstí budou letos poprvé mít vlastní program, ale odehrávat se nebude na pódiu, ale přímo na ulici. Na Václavském náměstí bude 62 prodejních stánků, na Staroměstském 89. Další pak s občerstvením a předváděcí. Jako každý rok nebude chybět dětská dílnička a také vyhlídková lávka.

Kulturní program bude většinou začínat kolem čtvrté hodiny odpoledne a převládat budou pořady pro děti, loutkové a maňáskové divadlo, staročeské písničky, folklór, vystoupení dětských souborů. Na sobotu 27. března je naplánovaná mezinárodní soutěž v otevírání ústřic, na Velikonoční pondělí je pro děti připravena nadílková show.

První dubnový den bude patřit rekordům a kuriozitám s agenturou Dobrý den a i letos se budou na apríla pořádat králičí překážkové závody, jejichž první ročník vloni vzbudil velký zájem. Trhy skončí 11. dubna a o posledním víkendu se uskuteční mezinárodní festival dechových orchestrů.

Stánky budou otevřené od 9 do 19 hodin, o víkendu o hodinu déle, ty s občerstvením budou zavírat až o půlnoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám