Hlavní obsah

Den vody nabídne recesi i pokus o světový rekord

Právo, Jana Hanušková

Jízda na vodním kole, plavání při svíčkách nebo nejdelší fronta na záchod. Aquaparky a bazény v Česku se rozhodly oslavit 22. březen, Světový den vody, především v zábavném a recesistickém duchu. Od 22. do 28. března budou vodní akce pod názvem Aqua United 2010 probíhat po celé republice.

Foto: Profimedia.cz

Den vody bude plný recese.

Článek

Den vody vyhlásilo poprvé valné shromáždění OSN v roce 1993 a měl upozornit mimo jiné i na to, že na světě jsou miliardy lidí, kteří mají ztížený přístup k vodě i možnost nakládat podle svých potřeb s tímto životně důležitým přírodním zdrojem. U nás tento fakt chtějí připomenout recesisté, kteří se pokusí o zápis do Guinnessovy knihy rekordů svou nejdelší frontou na záchod.

„Pokus o rekord proběhne 22. března od 15 hodin v Praze na Kampě. Přijít může každý, kdo nás chce podpořit a stát se účastníkem pokusu. Celkový počet lidí bude zaslán na sečtení do Londýna. Akce, která je zároveň pokusem o vytvoření českého rekordu a bude ji ověřovat Agenturta Dobrý den z Pelhřimova, bude probíhat simultánně na stovkách míst po celém světě. Účast nám přislíbily i známé tváře českého showbyznysu, aby podpořily dobrou věc,“ říká Pavel Hofricht, produkční agentury Rain.cz, která Vodní týden organizuje.

Do akce se zapojily vodní ráje nejen v hlavním městě, ale třeba i ve Frymburku, Hradci Králové, Jihlavě, Ústí nad Orlicí, Olešné, Valašském Meziříčí i Ostravě. Úplný seznam všech zúčastněných společností i program je na www. AquaUnited.cz.

Charita i zdraví

Podle Pavla Hofrichta může v týdnu od 22. do 28. března každý udělat něco nejen pro své zdraví tím, že se přijde do nejbližšího bazénu protáhnout, ale také si třeba zaplavat pro dobrou věc.

„V sobotu 27. března se od 11 hodin poplave hodinová štafeta. Tým aquaparku, který doplave nejdál, získá bazén Marimex pro partnerský dětský domov a také sadu pro aquazorbing pro své návštěvníky,“ říká produkční s tím, že samozřejmě hlavní je, aby se lidé u vody bavili.

Po celý týden tak budou moci návštěvníci v jednotlivých aquaparcích vyzkoušet třeba to, jak se jezdí na aquabiku, vodním kole ponořeném v bazénu, nebo jak letět po vodní hladině, pokud se necháte zavřít do průhledné koule a vrhnete se do aqauazorbinku.

Chybět nebude ani půlnoční saunování, plavání při svíčkách, diskotéka v bazénu nebo besedy se starými mořskými vlky.

Potápět se budou i ti, kteří nemají průkaz

Aquapalace v Čestlicích pak nabízí lahůdku v podobě potápění v osm metrů hluboké potápěčské jámě i pro ty, kteří nevlastní potřebný průkaz k tomu, aby se ponořili do hlubin.

24. března se pak pokusí z osmimetrové hloubky vyzvednout jména dětských domovů, které dostanou dárky, spolu s politiky také naše celebrity.

Co nevíte o vodě

Na zeměkouli je sice 1,4 miliardy kilometrů čtverečních vodní plochy, ale z 97,5 procenta je tato voda příliš slaná na to, aby se dala pít nebo alespoň použít na zavlažování. Na světě je 1,1 miliardy (18 % světové populace) lidí, kteří mají obtížný přístup k pitné vodě. Kanalizaci nemají 2,6 miliardy.

Abychom uspokojili svoje potřeby, potřebujeme denně 120 litrů čisté vody. Přitom evropské domácnosti potřebují na svůj provoz 13 % z celosvětové spotřeby pitné vody, africké domácnosti musí vystačit se sedmi procenty. Podle odhadů každý týden umírá dvaačtyřicet tisíc lidí na nemoci způsobené nedostatkem pitné vody. (Zdroj: www. AquaUnited.cz)

Vodní týden má také připraven lákavou cenu pro návštěvníka, jemuž se podaří správně odpovědět na dvě otázky. Výherce se může těšit na skútr Yamaha.

Reklama

Související témata:

Související články

Karlštejn se probouzí ze zimního spánku

Také Karlštejn se jako převážná většina českých památkových objektů na zimu uzavřel veřejnosti. Ovšem s otevřením tu nečekali až na zahájení turistické sezóny...

Výběr článků

Načítám