Hlavní obsah

Prapodivné zahraniční zákony: zákaz žvýkaček i nařízení o splachování toalet

Turisté, kteří začínají plánovat letošní dovolenou a nechtějí přijít do křížku se zákony, by měli být obezřetní. Právní předpisy jsou v každé zemi trochu jiné a některé vyhlášky mohou nepřipravené cestovatele zaskočit a dostat do nepříjemností. Například v Singapuru mají povolené jedině nicotinové žvýkačky, navíc nesmí krmit ptáky, plivat ani odejít z toalety, aniž by spláchli.

Foto: Profimedia.cz

Pokud by v Singapuru přistihli turisty s jinou než nikotinovou žvýkačkou, měli by zřejmě velké problémy.

Článek

Mezi neobvyklá nařízení lze bezesporu zařadit "protižvýkačkový zákon", jenž platí v Singapuru. Předpis tu byl zaveden v roce 2004. Jedinou povolenou žvýkačkou je Nicorette, která se užívá při odvykání kouření. Dotyčný ji ale musí mít předepsanou od lékaře. Jména osob, které užívají tuto speciální žvýkačku, se evidují.

Zákon na splachování wc

Kromě toho lidé nesmí krmit na tomto ostrově ptáky, plivat a odejít z veřejné toalety, aniž by spláchli. "Tento zákon je zdůvodňován čistě estetickými důvody. Nikomu není příjemné chodit po chodnících plných vyžvýkaných žvýkaček či ptačího trusu a není příliš příjemné používat nespláchnutou toaletu," přiblížil Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), která žebříček deseti nejpodivnějších zákonů pro turisty sestavila.

Foto: Profimedia.cz

V horkém Thajsku si musejí lidé nechat zajít chuť na řízení motorky nebo auta bez trička. Za porušení tohoto pravidla hrozí pokuta v přepočtu zhruba 180 korun.

Zákaz líbání na stanicích vlaku

Ačkoliv k Francii v představách mnohých neodmyslitelně patří líbání, strážci pořádku v zemi galského kohouta ho nevidí rádi všude.

Od roku 1910 platí zákaz líbání na francouzských vlakových stanicích. Tento zákon měl zabránit zpoždění vlaků. Protože není stanoven žádný trest za jeho nedodržení, může být provinilec pouze zdvořile požádán, aby opustil nástupiště.

Foto: Profimedia.cz

Od roku 1910 platí zákaz líbání na francouzských vlakových stanicích.

Spojené Arabské Emiráty zakazují stravování na veřejnosti o ramadánu, jenž trvá celý měsíc. Za porušení tohoto zákona hrozí dokonce vězení. V minulosti za mřížemi kvůli tomu, že jedli na veřejnosti za denního světla během tohoto svátku, skončili na tři týdny dva britští turisté.

Foto: Profimedia.cz

Muslimové dodržují tradiční půst - ramadán, při kterém je ve Spojených Arabských Emirátech zakázáno jíst na veřejnosti.

Další museli zaplatit v přepočtu 5 000 korun za pití džusu na veřejnosti. Podivný může leckomu připadat zákon, který platí v Grenadě. Karibská ostrovní země zakazuje procházet se v plavkách mimo pláže. Hrozí za to pokuta až 270 dolarů (cca 5 130 korun).

Zákaz placení příliš drobnými mincemi

Na placení velkým množstvím drobných mincí si musejí dát pozor návštěvníci Kanady. Zákon o kanadské měně z roku 1985 stanovil pokyny, kolik mincí by mělo být používáno. Prodavač má právo neprodat zboží zákazníkovi, který hodlá platit velkým počtem mincí.

Kdo se chystá do Benátek, měl by zapomenout na krmení holubů. Pokud na náměstí Sv. Marka strážci zákona přistihnou člověka při této činnosti, mohou mu udělit pokutu až 400 eur (cca 10 400 korun).

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám