Hlavní obsah

Valašské skiareály se předhánějí v novinkách

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašsko má staletími tradovanou pověst chudého kraje, kde se museli lidé vždy uskromnit. V oblasti zimních radovánek to však již neplatí. Mnoho skiareálů v tomto cípu Zlínského kraje si díky dotacím z Evropské unie „sáhlo“ v poslední době na velké investice do modernějšího vybavení.

Článek

Jednou z největších novinek se honosí Ski Centrum Kohútka, které je za dobrého počasí vyhlášené impozantními výhledy do širokého okolí. Od ledna je tam v provozu první čtyřsedačková lanovka ve Zlínském kraji.

Je dlouhá 730 metrů, má přepravní kapacitu 2400 lidí za hodinu a pokryje tak přepravu lyžařů v podstatě ze všech okolních sjezdovek, čímž se kapacita střediska zvýšila o 140 procent.

Zasněžovací systém i větší parkoviště

Místní sjezdovky se dočkaly modernizací, na dvou třetinách je zasněžovací systém s rozvody vody zabudovanými v zemi.

Rozšířila se kapacita parkovišť a lepší úpravu prudké černé sjezdovky zajišťuje nová rolba s navijákem.

Tip
Co byste při návštěvě skiareálu neměli vynechat, je Horský hotel Kohútka u horní stanice lanovky. Specialitou kuchyně jsou vynikající borůvkové knedlíky, připravované denně čerstvé z kynutého těsta a čerstvých borůvek, vařené v páře a podávané s tvarohem, cukrem a přelité máslem.

Soláň: do tří areálů s jedním skipasem

S jedním skipasem mohou od letoška vyrazit již do tří areálů návštěvníci Skiregionu Soláň-Karolinka. Poté, co Skiareál Soláň-sedlo loni pod svá křídla „stáhl“ svah v Karolince, se v této sezóně do systému přidal i areál Soláňka. Mezi všemi jezdí skibus.

Největší proměnou prošel Skiareál Karolinka. Nově je uměle zasněžován v celé délce, nabízí večerní lyžování, přibyla nová pizzerie, venkovní terasa s občerstvením a o čtvrtinu se zvětšilo parkoviště.

Pro celý komplex sjezdovek skiregionu víc než jinde platí, že si tu užijí lyžaři všeho věku a dovedností.

Zatímco Karolinka je díky příkrému sklonu ideální pro náročné a zdatné lyžaře, Soláň-sedlo zase vyhledávají rodiny s dětmi. Mají tam k dispozici mimo jiné tři dětská lyžařská hřiště. Nechybějí dva snowparky – menší pro začátečníky a větší s překážkami pro pokročilé snowboardisty.

Tip
Navštivte Zvonici Soláň – velmi netradiční a stylové informační a turistické centrum u Horského hotelu Čarták. Využíváno je i jako galerie či koncertní sál, celý rok nabízí spoustu doprovodných programů.

Razula: jediný snowtubing v kraji

V nedalekém Skiareálu Razula zase najdete nejpestřejší směsici zážitků. Kromě lyžování na svazích různé délky a náročnosti jsou k dispozici dvě dětské sjezdovky (tradičně na sjezdovce Horal a od února nově i na Razule), na Horalu je v provozu oblíbený GoGEN snowpark a díky dostatku sněhu se rozjel i snowtubing – jediný ve Zlínském kraji.

Razula je i rájem gurmánů. Bufet pod hlavní sjezdovkou se letos o víkendech přímo vyžívá v nabídkách různých dobrot od zabijaček až po sýrové speciality, přičemž každý týden je nabídka jiná.

Součástí skiareálu jsou dva hotely s moderně vybavenými wellness centry a restauracemi s mimořádně kvalitní kuchyní. Po lyžování si také můžete vyrazit na organizovanou zimní procházku nordic walking a zkusit power jógu.

Tip
Pokud po lyžování nespěcháte domů, dopřejte si masáž ve Wellness Horal. Je to jedno z mála míst na Moravě, kde masírují rodilé Thajky. Od podzimu k nim ještě přibyl masér ze Srí Lanky provozující ayurvédské masáže.

Kyčerka otevřela nový snowpark

Téměř o kilometr, tedy o více než třetinu, se zvýšila celková délka sjezdovek ve Ski areálu Synot Kyčerka. Místo původních čtyř je tu od letošní zimy devět vleků. Novinkou je funpark a od konce ledna i nový snowpark s překážkami pro středně pokročilé jezdce.

Kyčerka vyniká vhodnými svahy pro nejmenší lyžaře. Jedna z dětských sjezdovek má převýšení jen 10 metrů. Dětské parky jsou doplněny speciálním vlekem s nízkým lanem a pohyblivým kobercem.

Tip
Na Kyčerce si můžete užít romantické bydlení v typických valašských chalupách. Část vlastní a pronajímá majitel skiareálu. Po lyžování se v nich zahřejete u kachlových kamen nebo si připravíte pochoutku u venkovního krbu s grilem.

Pustevny rozšířily běžecké trasy

Bezkonkurenčně nejpohádkovější je na Valašsku zima ve středisku Pustevny, které proslavily barevné dřevěné „útulny“ architekta Dušana Jurkoviče. Letošní novinkou je vyčlenění jedné sjezdovky – Pod kolibou – pro příznivce volného lyžování.

Záměrně zůstává neupravována, aby si lyžaři a snowboardisté mohli užít v divokém terénu. Pro běžkaře zase přibyla další okružní trasa kolem Chaty na Zmrzlém a Čertova mlýna v délce 9 kilometrů.

Tip
Po lyžování vyrazte na výšlap ke zhruba dva kilometry vzdálené soše boha Radegasta. Říká se, že kdo si sáhne na jeho opasek, zajistí si blahobyt. Z horského hřebene je nádherný výhled do širokého okolí.

Ski centrum Kohútka

Nabízí 10 sjezdovek o celkové délce 6,66 kilometru. Nejdelší měří 1,7 kilometru. Najdete zde také upravované tratě pro běžkaře v délce 19 km.

Skiregion Soláň - Karolinka

Všechny tři lyžařské areály nabízejí 10 lyžařských vleků včetně dětských. Celková délka sjezdovek je 7100 metrů.

Skiareál Synot Kyčerka

Přináší osm sjezdovek o celkové délce 2440 metrů, nově letos přibyl snowpark.

Ski Areál Razula

Tvoří ho čtyři sjezdovky, z toho dvě zasněžované a osvětlené, o celkové délce 2 kilometry. Součástí areálu je několik desítek kilometrů strojově upravovaných běžkařských tratí.

Pustevny

Najdete tu šest sjezdovek o celkové délce 3,2 kilometru s převýšením a upravované běžecké tratě v celkové délce 46 kilometrů.

Lyžování na webu

Kompletní seznam sjezdovek nejen na Valašsku, ale i v celém Zlínském kraji najdete na www.vychodni-morava.cz. Vedle popisu skiareálů, jejich webových adres či sněhového zpravodajství tu načerpáte i tipy na zajímavé akce, které se právě dějí v nejbližším okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám