Hlavní obsah

Sněhu je i v nižších polohách stále dost, řada areálů láká na slevy

Na horách i v níže položených střediscích je dost sněhu, navíc jsou na mnoha místech upraveny i běžecké stopy. Postupně začínají platit slevy jízdného na vlecích. Ačkoli podmínky pro lyžování jsou dál ideální, v některých areálech klesající počet návštěvníků naznačuje, že sezóna se přece jen pomalu blíží k závěru.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Díky chladnému počasí stále přetrvávají velmi dobré podmínky pro lyžování.

Článek

Na hřebenech Krkonoš leží průměrně metr sněhu. Levnější lyžování pořídí brzy lyžaři i jinde než ve Špindlerově Mlýně. Od pondělí zaplatí dospělý v Peci pod Sněžkou za lyžování 500 korun, o 100 korun méně než v hlavní sezóně. Většina středisek chce zůstat v provozu až do Velikonoc, v Harrachově do konce dubna.

Metr sněhu leží na Ještědu

Také na Ještědu je přes metr sněhu. "V provozu chceme zůstat až do Velikonoc, bude ale záležet na počasí a na zájmu lyžařů," poznamenal vedoucí střediska Jakub Čeřovský.

Podobné plány mají i další jizerskohorská střediska na tanvaldském Špičáku, v Bedřichově nebo na Severáku. Výborné podmínky nabízejí hory i vyznavačům běžek. V západních Krkonoších je opraveno kolem 110 kilometrů tras, také ze 170 kilometrů Jizerské magistrály se většina upravuje.

Ve skiareálech na Šumavě napadl nový sníh. Podle předpovědi počasí by mělo nadále sněžit, v sobotu snad vysvitne slunce. "Do Skiareálu Lipno dorazila zima opět v plné parádě ... díky konci jarních prázdnin se lyžuje absolutně bez front," řekl obchodní ředitel společnosti Lipno Servis.

Sjezdovky vypadají jako šumavské Alpy

V největším areálu v Plzeňském kraji - šumavském Špičáku podle majitele Vladimíra Kasíka napadlo v minulých dnech až 60 centimetrů nového prašanu a sjezdovky prý vypadají jako "šumavské Alpy". "Za 20 let, co zde jako majitelé působíme, nepamatuji lepší podmínky. Troufnu si tvrdit, že tady nyní máme parametry srovnatelné se sjezdovkami ve 2000 metrech. Určitě pojedeme až do Velikonoc," doplnil Kasík.

Vedlejší sezónu zahájí na šumavském Špičáku tradiční soutěží "Jízda přes louži". Akce se uskuteční v sobotu 13. března od 16 hodin.

Ve vrcholových partiích Jeseníků leží téměř metr sněhu, takže nad výletem do nejvyšších moravskoslezských hor nemusejí váhat příznivci sjezdového ani běžeckého lyžování. Tradičně nejvíce sněhu je na Ovčárně, v terénu tam leží pokrývka o síle 95 centimetrů. V níže položených areálech je v průměru 30 až 35 centimetrů sněhu.

Také lyžařské areály v Moravskoslezském kraji nabízejí stále dobré sněhové podmínky. Přestože se pomalu blíží jaro a zájem lyžařů už není tak velký, většina středisek i nadále zůstává v provozu. Platí to například pro Skiareál Mosty u Jablunkova, kde během týdne využili příznivého počasí a dále zasněžovali.

V Krušných horách mají prašan

Rovněž v Krušných horách je před víkendem na velmi dobře upravených sjezdovkách v největších skiareálech až metr sněhu. Po nedávném sněžení a následujících mrazech jde převážně o prašan. V provozu jsou všechny areály a díky sněhové nadílce jsou znovu kvalitní také všechny běžecké stopy.

Díky nočním mrazům a chladnému počasí stále přetrvávají velmi dobré podmínky pro lyžování i v Ústeckém kraji. Na uměle zasněžovaných sjezdovkách je stále kolem 70 centimetrů sněhu, v plném provozu jsou všechna velká střediska. V jejich okolí jsou upravené i běžecké stopy.

Také skiareály v Pardubickém kraji mají stále ideální podmínky. "Jsou možná lepší než v prosinci a lednu," řekl Petr Vrzal ze skiareálu Sněžník v Dolní Moravě.

Lyžuje se i v níže položených areálech

Ačkoliv lyžařská centra mají co nabídnout, lyžaře už asi dlouhá zima omrzela a přijíždí jich méně. Přes týden je jich poskrovnu. Někde už ve všední dny omezují provoz. Lyžovat lze stále i v nižších polohách. V provozu je například příměstský Ski areál Vaňkův kopec nedaleko Ostravy. Přestože na sjezdovce leží zhruba půl metru sněhu, zájem lyžařů už není velký.

"Je nám líto to ale zavřít, když jsou tak dobré podmínky a máme sjezdovku v celé délce sjízdnou," řekl zástupce areálu Martin Kafka. Přes metr sněhu hlásí také největší středočeský lyžařský areál Ski Relax Monínec u Sedlce-Prčice.

Zimní střediska ve Zlínském kraji chtějí s nadcházejícím koncem sezony povzbudit ochabující zájem lyžařů slevami jízdného na vlecích.

Přečtěte si také
Nassfeld – nejdelší lanovka, nejslunečnější svahyDo dříve málo známého rakouského skiareálu v Nassfeldu míří rok od roku stále více českých a moravských lyžařů. Možná je to tím, že nabízí mnohá nej...Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám