Hlavní obsah

Tyrolské středisko Galtür je místem pro lyžaře i gurmány

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galtür, zimní středisko v rakouském Tyrolsku, se v roce 1930 chlubilo nejdelší lanovkou v Evropě a lyžovalo se tu dokonce dřív než ve vedlejším mondénním Ischglu. Dnes tady mají na bílých svazích nabídku zábavy pro všechny věkové kategorie.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Galtür v údolí dnes chrání před lavinami 345 metrů dlouhá zeď.

Článek

V Galtüru končí hlavní silnice, dál už se sníh nechává nedotčený pro terénní auta a skialpinisty. Jsme na hranici se Švýcarskem, a tak tu je údolí úzké, hory po obou stranách mají vrcholky špičaté a na jejich bocích se sníh drží jen jako letmý poprašek – hned padá dolů, cestou nabírá rychlost a strhává vše, co mu stojí v cestě.

Foto: Profimedia.cz

Jsme na hranici se Švýcarskem, a tak tu je údolí úzké, hory po obou stranách mají vrcholky špičaté a na jejich bocích se sníh drží jen jako letmý poprašek.

Jak ničivou může mít taková lavina sílu, ukázala katastrofa v roce 1999, kdy pod sněhovým závalem zemřelo v Galtüru 31 lidí, většina z nich ani nestačila opustit svoje domy.

Městečko se z neštěstí poučilo, a tak ho dnes chrání 345 metrů dlouhá a 19 metrů vysoká zeď. Postavená je tak důmyslně, že si jí neinformovaný návštěvník ani nevšimne – část tvoří muzeum Alpinárium, kde interaktivní formou ukazují, jak se naučit žít v přírodě a s přírodou.

Jízda podle semaforu

Turisty v Galtüru spíš než v muzeu najdeme na svazích zdejšího lyžařského areálu Silvaparku. Nástupní stanici v GaltüruWirtlu obklopují ze všech stran hotely a penzióny, nejsou ale tak pompézní jako v dalším středisku v údolí, v Ischglu.

Odpadá tak pracné dojíždění, stačí jen vyjít z pokoje a nasadit lyže. Ocení to hlavně nejmenší lyžaři, kteří se u nástupní gondoly vozí na přibližovacím pásu – tady se vzletně jmenuje kouzelný koberec – a projíždějí branky pod dohledem instruktorů.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Galtür

Školička je jeden ze šesti sektorů, na které je Silvapark, v němž se lyžuje od 1600 do 2300 metrů nad mořem a šedesát procent se dá uměle zasněžovat, pomyslně rozdělen. Pro větší děti je o kus výš připraven úsek řízený semaforem s dopravními značkami a s omezenou rychlostí na třicet kilometrů nebo trať plná houpavých boulí.

Kdo chce, nechá si změřit svůj výkon ve slalomu. Dětské radovánky jsou roztroušeny mimo sjezdovky, a tak se může na čtyřiceti kilometrech bílých svahů jezdit bez obav, že se odněkud náhle vynoří neohrabaní malí začátečníci, a vykrajovat tak na širokých pláních carvingové oblouky.

Sjezdovky v Silvaparku jsou upravené tak dokonale, že se jen podle barevného značení orientujete, jakou obtížnost se právě snažíte pokořit.

Odpočinek v Addis Abebě

Většina je červená, na jediné černé se doporučuje udělat zastávku v Addis Abebě, stylové restauraci. Stavba z betonu, skla a dřeva je ve stráni posazena velmi nenápadně, ke vchodu se musí náhle a prudce zatočit.

Restaurace patří do sektoru aprés ski, tedy místa, kde se pořádá hlučná zábava bohatě zapíjená alkoholem v době, kdy už vleky a lanovky utichnou. Někomu to sice nemusí vyhovovat, na druhou stranu se podnapilí lyžaři neprohánějí v tak hojném počtu po svazích, ale stojí spořádaně po 16. hodině kolem barových stolků.

V Addis Abebě se během dne i dobře jí; mají tu všechny regionální speciality včetně tyrolského špeku nebo horského sýra Paznauner Käse zamíchaného do salámového salátu se sladkokyselou zálivkou a také lyžařskou rakouskou klasiku, jako jsou gulášová polévka či Germknödel. Kynutý knedlík olbřímích rozměrů sedí v hlubokém talíři ve vanilkové omáčce, posypaný je mákem a nádivku má ze švestkových povidel.

Sýrová olympiáda

Mezi další regionální pochoutky patří tyrolské klobásy, med a samozřejmě sýr. Svoje umění pak prezentují nejen tyrolští výrobci sýra – rodinné farmy, kde se dělá, jsou v Galtüru na mnoha místech přidruženou výrobou k hotelovému byznysu – na Alpské sýrové olympiádě.

Během posledního ročníku se ochutnávaly vzorky od devadesáti soutěžících z Německa, Švýcarska, Lichtenštejnska a Itálie. Vítězství ukořistil domácí výrobce z Vorarlberska se svým mladým sýrem.

Foto: Jana Hanušková, Právo

U hranic se Švýcarskem pořádají Alpskou sýrovou olympiádu.

Hory a pastviny kolem Galtüru jsou i rájem divoké zvěře, a tak se hojně vyskytuje i na jídelních stolech. Divočina se podává ochucená divokým kořením, s knedlíky a pikantním zelím.

Rakušané jsou patrioti, proto vše zapíjejí rakouským vínem. Proslavená oblast pro červené je Burgenland ležící blízko maďarských hranic, bílý sauvignon produkuje spolková země Štýrsko, ryzlinky a veltlíny jsou nejchutnější kolem Dunaje u Wachau. Láhev vína může být vedle tyrolského špeku dobře vybraným a také oceněným dárkem.

Pro dvacet tisíc fanoušků tu na sjezdovce zpívali mimo jiné Elton John, Rod Stewart nebo Kylie Minogue. Obchody a bary se v sezóně nezavírají a malé hotely tu snad ani neexistují. Mondénní středisko Ischgl musí zajistit zábavu a také trochu sportu pro všechny, kteří obsadí 11 tisíc připravených lůžek.

Většinu dne to totiž vypadá, že všichni čekají, pak prožívají a nakonec zase čekají na další aprés ski v některém z četných barů a restaurací. Kdo se nakonec nechá odvézt gondolou do centra Silvretta arény, do Idalpu, moc se odtud nevzdaluje. Svahy jsou tak za chvíli vydřené a plné boulí.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Idalp je centrem Silvretta Areny.

V poledne se všichni přestěhují do jednoho ze tří labužnických center v Idalpu; za vrchol je považován VIP klub v Alpenhaus restauraci. U vchodu si členové sundají lyžařské boty, navléknou je na sušák (v Česku příznačně nazývaný teplouš) a vklouznou do připravených přezůvek.

Číšníci, které nenápadně posunuje paní v tyrolském sáčku, servírují tapas, sýrovou krémovou polévku, telecí vídeňský řízek s rýží a kaiserschmarn neboli trhanec se šlehačkou.

Ve VIP klubu bez front

V kožených křeslech pokuřují doutníky členové klubu, kteří za členství dali bezmála dva tisíce eur, a obrovskými skleněnými okny pozorují, jak venku svítí slunce. Až vyrazí vykreslovat carvingové oblouky, VIP členství jim zaručí, že nebudou stát u vleku dlouhé fronty. Ty by tu pro ně asi museli zvlášť připravit, aby měli pocit, že si za své peníze opravdu užili.

Jednoduchá rada pro toho, kdo chce opravdu lyžovat – rychle na druhou stranu, do Švýcarska, kde skoro nikdo není a červené tratě drží slušně sjízdný profil i za hustého sněžení. Aréna má totiž díky svému propojení se švýcarským Samnaun plných 235 kilometrů tratí. Je škoda toho nevyužít.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Cesta autem do Galtüru trvá z Prahy kolem sedmi hodin, nejrychlejší je jet přes Mnichov do Innsbrucku a pak směrem na Ischgl a dál do Galtüru. Z Moravy se do Innsbrucku nejsnadněji dostanete z Mikulova nebo ze Znojma po najetí na rakouskou A1 směrem na Linec.

Rakouské dálnice jsou zpoplatněné, je třeba zakoupit si na ně známku.

Kdo pojede v sobotu, měl by počítat s časovou rezervou, protože se v té době mění většina zájezdů a výjezdy z dálnice za Innsbruckem jsou odpoledne ucpané.

Na kolik to přijde

Skipas na den stojí v Silvaparku v Galtüru pro dospělého v hlavní sezóně 33 eur, mimo hlavní sezónu pak 30 eur. Děti (8–16 let) zaplatí 20/18 eur, senioři 28/26 eur. Šestidenní permanentka přijde dospělého na 160,50/138 eur, děti na 91,50 eura. V Ischglu si musí dospělý připravit na šest dní 197,50/178 eur, dítě 118,50 a senior 168 eur.

vww stránky

www.galtuer.com – stránky se zimní i letní nabídkou jsou také v češtině

www.ischgl.com – stránky jsou také v češtině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám