Hlavní obsah

Sáňkařské dráhy nadchnou děti i dospělé

Právo, Elen Langerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima připravila na českých horách kvalitní podmínky pro lyžaře, snowboardisty i běžkaře. Tím ale zábava na sněhu nekončí. Milovníci adrenalinu si na své přijdou na obří houpačce, sněžných skútrech, čtyřkolkách nebo při snowkitingu, kdy vás dopředu žene vítr, který se opírá do kitu.

Článek

Romantici si mohou vyzkoušet sněžnice anebo si krajinu vychutnat jízdou se psím spřežením. A děti nadchne snowtubing, neboli jízda na nafukovacích duších, bobová dráha nebo sáňkování!

Na saně do Špindlu 

Jízdu na saních dlouhou téměř čtyři kilometry, kdy zdoláte převýšení přibližně 350 m, vám skoro bez jediného kroku pěšky umožní ve Špindlerově Mlýně. Tam si na náměstí u stanoviště autobusů sáňkařské dráhy můžete koupit jízdenku.

Autobusy na start vyrážejí každou celou hodinu (v případě zájmu každou půlhodinu) mezi 10. a 16. resp. 18. a 20. hod. V 16.30 až 18 hod. je dráha uzavřena z důvodu úpravy trati rolbou. Od úterý do soboty si můžete vyzkoušet i večerní jízdy na osvětlené dráze.

Na startu vám zapůjčí sáňky, které odevzdáte v cíli u občerstvení, a záleží pak jen na vás, jestli se autobusem vrátíte na náměstí, nebo zda zážitek z jízdy umocníte krátkou procházkou podél řeky Labe zpět do centra. V případě, že si budete chtít sjet dráhu znovu, můžete v cíli počkat na další autobus jedoucí na start.

Po Zvonkové cestě

Krásnou jízdu na saních si užijete také poblíž Janských Lázní, kde vás čeká podobně dlouhá trasa, tentokrát ale s převýšením dokonce 560 metrů. Černohorská sáňkařská cesta z Černé hory po Zvonkové cestě do Janských Lázní vede místy, kudy se jezdilo na rohačkách již před 100 lety.

Název Zvonková cesta pochází právě z dob, kdy byly rohačky vybaveny zvonečky, jejichž cinkot oznamoval ostatním návštěvníkům jízdu po této cestě, a tak byl i varováním před nenadálým střetem. Vstup na sáňkařskou dráhu není zpoplatněn, cesta je volně přístupná veřejnosti. Saně si můžete vypůjčit v půjčovně na dolní stanici lanovky. Provozní doba sáňkařské cesty je od 8 do 17 hodin.

Až se vyřádíte na saních a budete hledat místo, kde naplnit žaludky něčím teplým a kam složit promrzlé kosti, vyzkoušejte třeba nově zrekonstruovaný horský Hotel Černá Bouda. Jeho jedinečná poloha na vrcholu Černé hory (1260 m n. m.), kam vás vyveze lanovka, s nezapomenutelným výhledem, okolní příroda, vybavení a úroveň služeb z něj dělají jeden z nejlepších horských hotelů v celé oblasti Krkonoš.

A nebudete-li mít po večeři sněhu pořád dost, můžete si tu zajít ještě na noční sáňkování. Těm, kterým vyhovuje spíše klidná romantika, padne nejspíš do oka Hotel Večernice, ležící na úpatí Černé hory.

Náročné hosty potěší čtyřhvězdičkový Hotel Windsor, který se nachází v centru Špindlerova Mlýna. Dopřát si tu večer můžete i tradiční římské lázně s bylinnou aromakabinou, vířivými masážními vanami, ochlazovacím vědrem a parní i suchou saunou.

Jedinečnou atmosféru dokresluje bar v kubánském stylu, kde si vychutnáte míchané drinky a kvalitní doutníky za doprovodu latinskoamerických rytmů.

Rodiny s dětmi asi upřednostní rodinný penzión Krausovy boudy. Je ve Špindlerově Mlýně, ale dále od centra. Zdarma vám tu zapůjčí dětské postýlky a jídelní stoličky. A s dětmi si můžete vyjít hned ráno k prameni Labe nebo na Sněžku.

Anketa

Kdy jste jeli naposledy na sáňkách?
Minulý týden, jezdím jedině na saních.
8,7 %
Asi před měsícem.
40,4 %
Nejezdím na saních, raději bobuji.
13,5 %
Na boby a sáňky nechodím vůbec.
37,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 104 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na horách se bude lyžovat asi až do Velikonoc

Sobotu s proměnlivým počasím a nádhernou neděli prožili po řadě nepříliš vydařených dnů návštěvníci Krkonoš. Fronty u lanovek a vleků byly přes zvýšenou...

Výběr článků

Načítám