Hlavní obsah

Lednicko-Valtický areál nabízí kulturní zážitky, relaxaci i dobré víno

Novinky, Lucie Poštolková

Lednicko-Valtický areál vyniká nabídkou hned několika požitků. První skýtá kulturní dědictví UNESCO, druhý dobré víno v Národním salónu vín ve Valticích a příjemný požitek nabízejí i místní lázně v Lednici.

Foto: Profimedia.cz

Letní pohled na zámek Lednice a skleník

Článek

Do Lednice jsme se vydali z Brna motorovým vláčkem, kterému všichni říkají Hurvínek. Prý proto, že je interiér celý ze dřeva. Než jsme se vydali na cestu, ukázal nám zvědavcům strojvedoucí, kde se nachází motor vlaku.

Překvapivě má Hurvínek motor pod jednou sedačkou uprostřed vlaku. V chladnějších dnech tak mají cestující zatopeno přímo pod sebou.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Vzhledem k pokročilejšímu věku Hurvínka jsme jeli rychlostí maximálně 60 kilometrů za hodinu. Příjemnou atmosféru starých časů nerušil ani fakt, že jsme po cestě pouštěli několik rychlejších vlaků, které nás během cesty předjely.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Historický vláček Hurvínek

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Záchranná brzda v historickém vláčku Hurvínek

Po příjezdu do Lednice jsme vykročili rovnou do místních lázní, kde jsme měli objednané masáže a koupele. Pokud dáváte přednost plavání, můžete si zde zaplavat v malém, ale příjemně teplém bazénku. V rohu bazénu jsou pro požitkáře připraveny masážní trysky.

V lázních můžete vybírat hned z několika druhů balíčků, ve kterých jsou nakombinovány různé léčebné procedury. Od perličkové koupele, hydro-masážní vany, přes přísadové bylinné koupele nabízí také rašelinové a medové zábaly. My jsme dali přednost aromatickým masážím, které nás povzbudili v dalším putování.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Naším druhým cílem bylo Lichtenštejnské sídlo - zámek a skleník. Projít celý park až k Minaretu a Janovu hradu jsme během jednodenního výletu nestihli, ale prý to stojí za to.

V zámku jsme mohli vybírat mezi dvěma okruhy a obrazovou galerií. Po krátkém zaváhání jsme se vydali po knížecích apartmánech, kde jsme nakoukli i do soukromí, tedy do koupelen lichtenštejnských knížat.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pokroková koupelna šlechty

Panstvo si nežilo vůbec špatně. V reprezentativních prostorech přízemí přijímali hosty a přátele. První patro, kde vede první okruh, sloužilo k obývání. Krásně zdobené koupelny, honosné salónky s obdivuhodným systémem vytápění. Ke každým kamnům jsou připojeny malé komůrky, odkud služebnictvo udržovalo oheň.

Mezi ložnicemi a koupelnami panstva jsou šikovně připojeny komůrky služebnictva, tak aby bylo vždy po ruce. Při prohlídce druhého okruhu jsme nakoukli také na knížecí balkón v kapli a obdivovali samonosné dřevěné centrální schodiště na zámku. Není totiž vypodloženo žádnými sloupy.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Samonosné centrální schodiště

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Centrální schodiště na zámku

Zámecký skleník

Skleník byl postaven v letech 1843 až 1845 pod vlivem Anglie vznikl projekt litinových konstrukcí se skleněnými tabulemi. Skleněné střechy skýtaly ochranu tržištím i pěstovaným rostlinám. Je dlouhý 92 metrů, 13 metrů široký a 10 metrů vysoký.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Uvnitř rostou vysoké palmy, kvetou barevné orchideje a v jezírku se lesknou barevní japonští kapříci koi. Mezi listy palem a banánovníků se skrývá busta posledního zámeckého zahradníka, který sloužil Lichtenštejnům. Při prohlídce nás nikdo nepopoháněl, takže bylo jen na nás, jaké tempo zvolíme. Po všech prohlídkách a procházkách mnozí ocenili lavičky.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Z Lednického nádraží jsme se vraceli příjemně unavení motoráčkem Hurvínek v 16.45 hodin. Do Brna jsme přijeli akorát na večeři o půl sedmé.

Valtický zámek a Národní vinařské centrum
Pokud se vydáte na vícedenní výlet, zajeďte se podívat do Valtic. Kromě krásného barokního zámku a jeho parku lákají Valtice na víno. V zámeckém sklepě nebo v Národním salónu vín můžete absolvovat degustaci rozličných značek. Dozvíte se zde také zajímavosti o odrůdách vína pěstovaných v České republice.

Otevírací doba zámku Lednice

duben a říjen: 9:00 - 16:00 (pouze soboty a neděle), ve všední dny pouze na objednávku

září: denně mimo pondělí 9:00 - 16:00

květen - srpen: denně mimo pondělí 9:00 - 17:00

(polední přestávka: 12:00 - 13:00)

Otevírací doba skleníku

únor, březen, listopad a prosinec: pouze soboty a neděle 9:00 -16:00

duben a říjen: denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin

květen - září: denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin

(polední přestávka: 12:00 - 13:00)

 Minaret v Lednickém parku

Podle pověsti chtěl na místě dnešního Minaretu postavit velký mecenáš umění Alois Josef I. z Lichtenštejna kostel. Mezi poddanými se ale (kdoví proč) zvedl odpor, nějak se neshodli na místě stavby, a to Aloise rozčílilo. Natruc nechal Alois vybudovat mešitu s minaretem. Podloží pohyblivých písků, ale tak velkolepý plán nedovolilo. Začalo se a skončilo Minaretem.

Janův hrad

Na přelomu 18. a 19. století udával směr romantismus, každý zámožnější pán toužil mít vlastní zříceninu.  Romantický Janův hrad vybudovali Lichtenštejnové na začátku 19. století jako lovecký zámeček. Bydlel tu knížecí hajný a v době lovů a honů se tu konaly poslední leče a bohaté hostiny. V současné doběse zde pořádají svatební obřady.

Vlakem z Prahy do Lednice

Z Prahy jede EC vlak v 7:39 do Břeclavi, odkud vyjíždí motoráček Hurvínek v 11.10 hodin. Na nádraží Lednice budete v 11:33.

Užitečné odkazy

www.zamek-lednice.info

www.lednicko-valticky-areal.cz

www.cd.cz

www.zamek-valtice.cz

www.lednice.cz

www.lednicelazne.cz

Reklama

Související témata:

Související články

V Beskydech sčítají rysy, vlky a medvědy

Do sčítání šelem v Beskydech se ve čtvrtek pustili pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy z Rožnova pod Radhoštěm. Z poznatků pracovníků...

Výběr článků

Načítám