Hlavní obsah

Putování s BBC: Maduraiský chrám pulzuje přes třista let

Novinky, Lucie Poštolková

Maduraiský chrám leží v jižním státě Indie v Tamil Nadu. Obrovské struktury ve tvaru pyramid zdobené soškami a jedinečná atmosféra stále pulzujícího chrámu láká stovky poutníků, místních obyvatel i turistů. Lidé se chodí modlit do svatyně, ale i nakupovat na místní trh.

Článek

Většina staveb Maduraiského chrámu vznikla za vlády Tirumala Nayaka v letech 1623 až 1659. Ale svatyně pochází pravděpodobně z 12. století a neobvyklá Síň tisíce sloupů z poloviny 16. století. Síň je vyzdobená soškami bohů a bohyň. Před vstupem na posvátná místa si poutníci musí umýt nohy ve starobylé nádrži.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do chrámu bohyně Mínakší

Chrámová oblast má rozlohu 258 metrů na 223 metrů. Má devět gópur, obrovské věžní brány ve tvaru pyramidy pokryté skulpturami, které ční až do výše 50 metrů. Čtyři z nich jsou ve vnějších zdech chrámové oblasti, ostatní stojí uvnitř ní.

Sošky nebeských bytostí, lidí, zvířat a božstev fungují jako neúprosní strážci. Malby jsou pravidelně a šetrně opravovány, díky tomu vypadá velice zachovale. V chrámu naleznete zobrazený celý hinduistický svět.

Foto: Profimedia.cz

Detail chrámu bohyně Mínakší

Místo je zasvěceno společnici boha Šivy princezně Mínakší, která přišla na svět s třemi prsy. Mnoho svatých mužů bylo žádáno o radu. Oznámili, že třetí prs zmizí, až potká svého budoucího manžela. To se rovněž stalo, když princezna potkala boha Šivu. Za osm dní se také v Madurai provdala za boha, který se jí přiblížil jako Sundarešvara (Ženich krásy).

Legenda objasňuje původ této hinduistické chrámové oblasti. Svatyně zasvěcená Minakši a Sundarešvarovi a je stále jedním z nejvýznamnějších poutních míst.

Foto: Profimedia.cz

Maduraiský chrám bohyně Mínakší

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám