Hlavní obsah

V Beskydech sčítají rysy, vlky a medvědy

– Beskydy
Právo, Jiří Růžička

Do sčítání šelem v Beskydech se ve čtvrtek pustili pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy z Rožnova pod Radhoštěm. Z poznatků pracovníků CHKO Beskydy vyplývá, že v Beskydech nyní žije patnáct až 20 rysů, dvě smečky po třech až pěti kusech vlků a asi pět medvědů. Tyto velké šelmy jsou v České republice celoročně chráněny.

Článek

„Sčítání probíhá každý rok již od roku 1985. Sledujeme výskyt tří druhů velkých šelem, a to rysa ostrovida, vlka obecného a medvěda hnědého,“ informovala zooložka CHKO Beskydy Dana Bartošová.

Do sčítání šelem v těžko přístupných zasněžených terénech Beskyd se vedle pracovníků Správy CHKO zapojí profesionální i dobrovolní strážci, ochránci přírody, studenti a dobrovolníci Hnutí Duha.

„Nepředpokládáme, že by se počty šelem ve sledovaných odlehlých oblastech dramaticky měnily. Šelmy mají obsazeny své lokality, v nichž se jich více neuživí. Sledujeme, jestli nedošlo k nějaké expanzi do dosud nenavštívených oblastí a podobně,“ sdělila Bartošová.

Velké šelmy nejsou lidem hrozbou

Pokud se počty některých šelem v Beskydech zvýší, zvířata si hledají jiná teritoria. „Pokud migrují, míří zejména na západ do Hostýnských a Vizovických vrchů, nebo na jih do oblasti Bílých Karpat. Přes Libavou pak mohou najít cestu do Jeseníků,“ popsala Bartošová.

Velké šelmy v Beskydech nejsou pro lidi vážnou hrozbou, vyskytují se případy napadení  hospodářských zvířat na pastvinách. „Na to, kolik je takto v Beskydech chovaných zvířat jsou však škody minimální,“ uvedl Bartošová.

K poslednímu známému většímu útoku šelem došlo vloni v červenci na louce u Vizovic na Zlínsku. Šelmy tam usmrtily tři berany a čtyři jehňata. Mrtvá zvířata nesla stopy tržných poranění, podle odborníků je asi napadli vlci. K útoku došlo na odlehlé pastvině obklopené lesem, kde zůstávaly ovce v noci bez dozoru. Vlci se tam mohli zatoulat přes zalesněný horský hřeben.

Reklama

Související články

Po dvou stoletích se do Krkonoš vrátil rys

V Krkonoších se po dvou stovkách let objevil rys. Výskyt vzácné šelmy v dříve běžném teritoriu nejvyšších českých hor zaznamenali tento týden krkonošští...

Výběr článků

Načítám