Hlavní obsah

Vizovický zámek nabídne nové dětské prohlídky i restaurované pokoje

– Vizovice (Zlínsko)
Novinky, Lucie Poštolková

Zámek Vizovice připravuje několik novinek na letošní turistickou sezónu, kterou zahájí 1. dubna. Přibudou speciální prohlídky pro školáky a rodiny s dětmi. Některé pokoje byly přestavěny podle dochovaných fotografií z roku 1890. Navíc se do interiérů vrací restaurované exponáty.

Článek

„Na prohlídkové trase A jsme připravili dvě staronové místnosti – hraběcí ložnici a pracovnu. Byly reinstalovány podle historických materiálů a dobových fotografií z roku 1890,“ přiblížila kastelánka zámku Jana Pluhařová.

V interiérech na obou prohlídkových trasách také návštěvníci uvidí čerstvě zrestaurované předměty, které už byly skutečně ve velmi špatném stavu. „Jde o dvě barokní busty rodičů Marie Terezie na polychromovaných soklech a další kusy vzácného gobelínového sedacího souboru z 18. století, které patří do vybavení reprezentačního sál," doplnila kastelánka.

"Vyvěsíme na původní místa i pět mimořádně kvalitních obrazů – olejomaleb z obrazové sbírky vizovického zámku, pocházejících ze 16. až 18. století. Restaurování všech pěti obrazů zaplatili sponzoři – čtyři obrazy s.p. Lesy České republiky a jeden obraz firma VITAR Zlín,“ dodává Pluhařová.

Zámek letos připravuje zábavné prohlídky pro školní mládež a rodiny s dětmi. „Prohlídky budou zvláštní tím, že při nich děti i s pomocí rodičů budou moci plnit drobné úkoly a řešit hádanky. Od dubna budeme mít navíc v nabídce individuální prohlídky obou tras, určené pro jednotlivce a velmi malé skupiny. Budou v rozsahu nebo zaměření podle konkrétních požadavků a zájmů návštěvníků. Snažíme se tak vyjít vstříc lidem, pro které je běžná prohlídka krátká nebo málo podrobná,“ vysvětluje kastelánka.

Zámek Vizovice, nacházející se v centru stejnojmenného městečka na Zlínsku, pochází z 18. století. Návštěvníkům nabízí dvě prohlídkové trasy. Trasa A představuje reprezentativní prostory prvního patra zámku a zámecké kaple s interiéry bohatě vybavenými hodnotným nábytkem ve stylu baroka, rokoka, empíru a klasicismu s množstvím porcelánu, orientálních předmětů a hlavní částí zámecké obrazové sbírky.

Trasa B přibližuje dobovou atmosféru obytných prostor zámku ve druhém patře. Jsou zde pokoje rodinných příslušníků a zámeckých hostů. V intimním prostředí salonků je velké množství autentických osobních předmětů a další část obrazové sbírky. Součástí zámeckého areálu je také anglický park, v předzámčí je přístupná Galerie Mariette a Zámecká čokoládovna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám