Hlavní obsah

V Liberci se vylíhlo vzácné mládě orlosupa bradatého

– Liberec
Novinky, Lucie Poštolková

Zoologická zahrada oslavuje další přírůstek vzácného orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus). Jedná se o přirozený odchov, v zoo takto přišlo na svět již třetí mládě orlosupa, ostatních devět mláďat je odchováno uměle. Rodiče Pišta (24 let) a Božena (18 let) přitom letos snesli jako tradičně i druhé oplozené vejce, z něj se ale mládě nevyklubalo.

Článek

Liberecká zoo je zapojena do programu reintrodukce, návratu zvířat do volné přírody, proto plánují vypustit i letošní mládě ve francouzských Alpách (oblast Mercantour), nebo ve španělské Andalusii v pohoří Cazorla. "Od loňského května tam létá i naše samice Fátima a od roku 2006 i její o tři roky starší sourozenec Tono. Ostatních devět mláďat z umělého chovu také krouží v Alpách," řekl Ivan Langr, tiskový mluvčí Zoo Liberec.

Programu se ZOO Liberec aktivně účastní od roku 2001, kdy bylo vypuštěno první mládě. Reintrodukce se v zoo vztahuje i na orly mořské - od roku 1999 v Izraeli vypustili tři mláďata a nově také na supy hnědé.

Orlosup bradatý je zároveň zapojen i do Evropského záchovného programu (EEP) ohrožených druhů světové fauny.

Orlosup bradatý
Vyskytují se už jen na několika horských místech Evropy, Asie a Afriky, obývají výšky až 4000 metrů, v zimních měsících sestupují do 500 – 800 m.
Dosahují délky až 115 cm, s rozpětím křídel 280 cm. Váží 5 – 7 kg. Oblast hrudníku a břicha je zbarvena do tmavě oranžové barvy. Zbarvení je způsobeno třením o vápenaté skály obsahující oxid železitý.
Jsou mrchožrouty, jako jediní dravci se až z 90 % živí kostmi. Ty shazují z výšky na skály, aby se rozbily a jedinec se dostal k morku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám