Hlavní obsah

Interaktivní muzeum v Plzni nabízí prohlídky ve stylu Jamese Bonda

Novinky, Josef Hora

Zajímá vás fyzika, technika a zejména zákulisí špionáže? Pak je výstava Techmania v areálu plzeňské Škodovky otevřena právě pro vás. Kromě pouhé prohlídky máte ještě jednu možnost. Můžete se zapsat jako špión a vyrazit do supertajné mise plné úkolů a nástrah ve stylu Jamese Bonda.

Článek

Buďte si jisti, že ke splnění všech úkolů nebude stačit jen dobrá hlava a šikovnost, ale musíte prokázat i obratnost a fyzickou zdatnost.

„Vstoupit do areálu Škodovky je nejlepší z ulice Borská. Projdete 5. branou, pokud jste autem, tak branou projeďte až na parkoviště u haly Techmania. U brány dostanete lístek, parkovné pro auto stojí 40 korun na libovolnou dobu,“ informuje na recepci Lenka Toupalová, která se stará o návštěvníky.

Čtyři expozice

V paláci Techmanie jsou vystaveny čtyři expozice. „Pro nejmenší je tady MáToHáček – různé hlavolamy a stavebnice, se kterými si ovšem často hrají i dospělí. Další je expozice Škoda – lávka, po které se procházíte a poznáváte historii Škodovky, tady můžete využít i interaktivní televize,“ vysvětluje průvodce Jindřich Káža.

Největší zájem je však o Edutorium a Top Secrtet. Edutorium je výstava fyzikálních interaktivních exponátů, těch je tady přes 60. Zjistíte, jak fungují fyzikální zákony, budete pracovat s optikou, iluzemi, zvukem, vzduchoprázdnem nebo elektřinou – ti odvážní si sáhnou na 200 000 voltů.

„Každý exponát vám něco ukáže, všude jsou samozřejmě návody, ale průzkum bude zcela ve vaší režii,“ říká Jindřich Káža. Pokusy jsou formou hry, kde zjistíte, jak vaše tělo produkuje elektřinu, proč ve vzduchoprázdnu neuslyšíte žádný zvuk nebo neucítíte vítr, a mnoho dalšího.

Top Secret

V poslední expozici Top Secret máte dvě možnosti. Buď si exponáty normálně projdete a osaháte, nebo se z vás stane špión.

„Je to jednoduché, prostě přijdete k terminálu, zvolíte jazyk a počítač vás sám navede. Dostanete jméno a v tu chvíli jdete do akce jako tajný agent. Dostáváte speciální úkoly, které pak musíte vlastním umem splnit,“ říká Jindřich Káža, který se o vás, jako další průvodci, po celou dobu mise stará, a když nevíte, tak poradí.

,,Je to tak trochu bludiště, naštěstí jsou tu ukazatele a jména ulic, takže když mě poslal počítač do Wolfstrasse nebo do kavárny Chez James, kde jsem měla odposlouchávat tajnou zprávu, věděla jsem kudy,“ říká návštěvnice Karolína Hašková z Plzně.

Splň misi

Celá expozice je postavena na odhalování i na detektivních metodách, které se v praxi používají. ,,Agenti projdou kontrolou na letišti, používají detektory kovu, v laboratoři se snaží najít a identifikovat vystřelené kulky nebo stopy pneumatik. Otevírají trezory, hledají štěnice a skryté kamery, porovnávají otisky prstů nebo projdou zařízením, které otvírá dveře jen na základě identifikace oční duhovky,“ uzavírá průvodce Jindřich Káža.

Využívá se také zkreslení hlasu, agenti si nasazují brýle se zpětnými zrcátky anebo se musí protáhnout ve tmě mezi laserovými paprsky, aniž jsou odhaleni. Je to zkrátka velká hra a ta atmosféra, když plníte misi, má něco do sebe.

„Otevřeno je denně od půl deváté, úterý, čtvrtky a víkendy do 17 hodin, ostatní dny pak do 15 hodin. Dospělí zaplatí za prohlídku 140 korun, zlevněné vstupné je za 90 korun. Kdo si bude chtít odpočinout, může zajít do kavárny, která je hned u vchodu,“ doplňuje Lenka Toupalová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám