Hlavní obsah

Ostrov Samui: tropický ráj v Siamském zálivu

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první polovině 80. let minulého století byl ostrov Samui oblíbený cíl baťůžkářů. Ani těch ale na vzdálené ostrovy mnoho nedoputovalo. Místní obyvatelé žili z rybářství a zemědělství, o turismu nevěděli dohromady nic až do roku 1989, kdy bylo otevřeno letiště.

Foto: Profimedia.cz

Samui v Siamském (Thajském) zálivu, vzdálený 80 kilometrů od pevniny, je největším ze skupiny několika desítek ostrovů, z nichž jen několik je obydlených.

Článek

Samui v Siamském (Thajském) zálivu, vzdálený 80 kilometrů od pevniny, je největším ze skupiny několika desítek ostrovů, z nichž jen několik je obydlených.

Siamský záliv byl dlouhá léta uzavřenou oblastí. Omývá totiž mj. pobřeží Kambodže, která byla desítky let prostorem indočínské války a přilehlé moře bylo považováno za nebezpečné. První letadlo s rekreanty přiletělo na Samui ze Singapuru a vzápětí následovaly lety z Bangkoku.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pláž Lamai patří k nejoblíbenějším na ostrově Samui.

Kolem dalšího tropického ráje se začal „lámat led“ a dnes jsou Samui a přilehlé ostrovy jednou z nejoblíbenějších prázdninových oblastí, což sebou přineslo všechny již dobře známé klady a zápory.

Na Samui si ještě dnes vybere své místo každý. Jsou tam pětihvězdičkové hotelové komplexy, ale také jednoduché bungalovy, kde lze přenocovat za méně než dvacet dolarů.

Chaweng a Lamai

Totéž se týká stravování. Najdete exkluzívní a drahé restaurace, ale i hospůdky a bary pod bambusovým přístřeškem, přičemž kvalita podávaných pokrmů se příliš neliší.

Hlavním turistickým střediskem na ostrově je pláž Chaweng a její zázemí. Šest kilometrů dlouhá pláž je nejživější oblastí ostrova. Je tam všechno, co člověk na takovém místě očekává – sportovní základny, bary, restaurace.

Podél hlavní ulice to vypadá až nezvykle „městsky“. Klimatizované restaurace, značkové obchody, herny, internetové kavárny, diskotéky. Na Samui je diskotéka, o níž se říká, že je největší v Asii.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Bar v bambusové chatrči je na tropické pláži pravé požehnání.

Na jih od Chaweng je pláž Lamai a stejnojmenná osada, která se táhne podél ní. Pláž je dlouhá čtyři kilometry a proti svému rušnějšímu sousedu má jednu podstatnou výhodu. Břeh se tam svažuje do moře strměji, a proto tam nejsou tak patrné přílivy a odlivy, je možné se tam koupat kdykoliv.

Také na Lamai jsou luxusní hotely, ale právě tam (a na řadě míst zejména na severu a západě ostrova) jsou i četné možnosti levného ubytování. Skromnější, ale viditelně domáčtější je i zázemí pláže Lamai. Člověk je tam „více v Thajsku“.

Kokosy a durian

Na Samui je na tři milióny kokosových palem, dvacetimetrové vodopády, opravdová džungle, buddhistické chrámy a svatyně. Ani na tomto třetím největším thajském ostrově tak není návštěvník ošizen o skutečnou exotiku.

Kromě toho úplně přírodního, jako jsou několikahodinové výpravy s mačetou do džungle, návštěvy plantáží durianu, zvláštního ovoce, které je velice chutné, ale neuvěřitelně páchne, jsou v nabídce aktivit pro návštěvníky i „umělé“ atrakce jako motýlí nebo hadí farma, opičí a sloní představení. Unikátní je farma, v níž se pěstují umělé perly.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Velkého Buddhu hojně navštěvují domácí i turisté.

Ostrov u ostrova

Komu by Samui připadal přece jen příliš rušný, může se vypravit na Ko Tao, menší a klidnější ostrov vzdálený asi půl hodiny plavby úzkou dlouhou lodicí, postavenou tak, aby v mělké vodě neničila svým kýlem nebo hnací vrtulí vzácné korály. Loď je rychlá, ale když vítr zvedne vlny, má v ní člověk pocit, že se plavidlo musí každou chvíli obrátit dnem vzhůru.

Na Ko Tao žije pár desítek lidí, je tam několik chatek pro turisty, elektřinu vyrábí na několik večerních hodin dieselový agregát. Pláže s bílým pískem jsou tam skoro tak hezké jako na pohlednicích. V sousedství Ko Tao je ostrůvek ještě menší, kolem něhož jsou korálové útesy nevídané krásy a potápění je zážitkem, na který se dlouho vzpomíná.

Foto: Profimedia.cz

Na Ko Tao nám také ukázali při práci opičku cvičenou ke shazování kokosových ořechů. V provincii Surat Thani je opičí škola, „studium“ trvá jeden a půl roku. Předmět je zdánlivě jednoduchý: vylézt na palmu, najít zralý ořech, ukroutit ho od stopky a shodit na zem.

Cvičená opice tak za den zvládne až šest set ořechů. Elán jí vydrží tak do sedmi let a pak ji chuť k práci zpravidla přejde a nikdo s tím nic nenadělá. Cvičená opice přijde na 50 tisíc bahtů. Pro srovnání, slůně stojí asi trojnásobek a levnější auto je tak za 350 tisíc.

Rady na cestu

Díky přímým charterovým letům, které z ČR do Thajska směřují, se tato exotická země stala i pro naše turisty poměrně snadno dosažitelnou. Vzhledem ke vzdálenosti a k tomu, že na podobnou dovolenou nejezdí většina z nás každý rok, jsou zájezdy zpravidla naplánovány na deset dní až dva týdny. K cestě do Thajska potřebujete vízum, které zpravidla vyřídí vaše cestovka.

Místní měnou je baht, za 1 Kč dostanete 1,75 bahtu. Když je v Praze 10 hodin, jsou v Thajsku 4 hodiny odpoledne.

Jízda vlevo, kterou Thajci zřejmě okoukali od Britů, poněkud komplikuje možnost půjčit si auto. Také od chodců vyžaduje zvýšenou pozornost, při přecházení ulice je třeba se podívat nejdříve vpravo.

Na ostrově Samui je období dešťů poměrně krátké, trvá od listopadu do poloviny ledna. Prší ale skoro neustále, měsíční průměr srážek je v této době skoro půl metru. Období sucha a dešťů má jen nepatrný vliv na teplotu, která je celý rok poměrně vyrovnaná. Většinou neklesá pod 30 stupňů Celsia a málokdy překročí 35 stupňů. Teplota vody se celý rok pohybuje mezi 25 a 27 stupni.

Neupadněte v Thajsku v pokušení začít si něco s drogami. Tamní zákony jsou velice přísné, a přestože tam již provinilce nepopravují (na rozdíl od sousední Malajsie), desítky let ve vězení jsou tragickou vyhlídkou.

Pamatujte, že jste v tropech, což mj. znamená věnovat zvláštní pozornost hygieně, hodně pít, ale rozhodně ne vodu z kohoutku, vyhýbat se potravinám, které nejsou důkladně tepelně zpracované, ledu v nápojích a zmrzlině ze stánku na ulici. To platí o běžných restauracích, slušné hotely na tyto věci samy dbají.

V thajských zásuvkách je napětí 220 V a pasují do nich naše zástrčky se dvěma kolíky. Na ty ostatní vám v hotelu půjčí adaptér.

www stránky

www.mzv.cz

www.thajsko.cz

www.tourismthailand.com

www.tourismthailand.org

www.thailand.travel

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám