Hlavní obsah

Víkend v trochu jiné Moskvě, kde dnes jezdí mercedesy

Právo, Bohuslav Borovička

Než jsem prošel z Maněžného na Rudé náměstí, potkal jsem tři Leniny. Narezlá bradka, kšiltovka, zdravili se s lidmi a nechávali se fotografovat. Každého Lenina doprovázel chlapík v dlouhém plášti s maršálskými výložkami. Asi to měl být Stalin, ale podoba tam nebyla ani vzdálená.

Foto: Profimedia.cz

Rudé náměstí v Moskvě

Článek

„No jo, je to úplně jiná Moskva,“ je první, co člověka v té chvíli napadne. „Před čtvrtstoletím by tyhle ptáčky zavřeli, až by zčernali.“

Když pak čtvrt hodiny stojíte na křižovatce, kde milice zastavila veškerý provoz, aby bez překážek projela kolona několika černých limuzín, napadne vás, že ono to zase tak moc jiné nebude.

„I bude,“ ozve se kdesi ve vás. „Ani jedna čajka, samé mercedesy.“ A tak je to celý ten týden, který v Moskvě strávíte. Ty dva hlasy kdesi uvnitř si nedají pokoj.

Tak třeba GUM

Nádherná stavba z konce 19. století naproti Kremlu bývala desítky let symbolem nedostatku spotřebního zboží, jimž tehdejší SSSR strádal. Regály tohoto ohromného obchodního domu byly buď prázdné, nebo zaplněné od stěny ke stěně tu prachovkami a plastovými kbelíky, někde měli rádia z lotyšské Rigy, jinde voňavku Krasnaja Moskva, levnou kolínskou, čokoládové bonbóny Běločka nebo gramofonové desky s hudbou Čajkovského a s písničkami Deana Reeda.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Luxusní zboží v paláci GUM na Rudém náměstí

Dnes je v překrásně rekonstruovaném paláci všechno, na co si jen vzpomenete. Šperky od Diora a Swarovského, boty, kabelky a módní oblečení nebo hodinky těch nejluxusnějších značek. Jsou tam i drahé kavárny a restaurace, kadeřnictví i autosalón.

Jedno má ona dávná epocha s tou dnešní celkem společné. Většina z těch, kteří tam ze zvědavosti zajdou, si nic nekoupí. Tenkrát nebylo co, dnes není za co.

Rudé a krásné

Jméno náměstí v centru Moskvy – Krasnaja ploščaď – lze prý přeložit nejen jako Rudé, ale i jako Krásné náměstí. Barvu mu už stovky let dává rudá stěna Kremlu, která ho z jedné strany lemuje, a krásu mnoho dalšího.

Je to především náměstí důstojné svou rozlehlostí i stavbami. Kreml, sídlo ruských vládců, chrám Vasilije Blaženého s orientálními kupolemi, již zmíněný GUM i nedávno znovu postavený (Stalinem před osmdesáti lety zničený) Kazaňský chrám.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Sněhem zasypané Rudé náměstí je důstojným středem ruské metropole.

Z Leninova muzea se stalo Muzeum historie a ani mauzoleum už není, čím bývalo. Místo nehnutě stojící čestné stráže se o zábradlí opírá a pokuřuje znuděný milicionář. Zájemců o návštěvu mauzolea je už jen hrstka.

Kdyby si měl člověk prohlédnout všechno, co je na Rudém náměstí k vidění, den by mu nestačil. Na den je jen samotný Kreml. Co kostel nebo palác, to muzeum. Nejstarším ruským muzeem je zbrojnice, rozsáhlá sbírka nejen historických zbraní a brnění, ale také umělecky zpracovaných zlatých předmětů, tepaných ikon, knižních vazeb, kostelního náčiní, jídelních a nápojových souprav, korunovačních klenotů, rouch, trůnů, kočárů…

Trvalé poklady

Jsou v Moskvě místa, která se příliš nemění. Je to např. Treťjakovská galerie s nabídkou toho nejhodnotnějšího, co se zachovalo z děl ruských malířů od XI. do XX. století. Světové malířství je zase představeno v Puškinském muzeu výtvarných umění. Hned naproti je galerie pozoruhodného a kontroverzního Ilji Glazunova.

Muzeí jsou v Moskvě stovky. Za vidění jich opravdu stojí třeba jen desetina, ale i to je nad síly týdenního návštěvníka. Je totiž ještě mnoho dalších míst, která by neměl vynechat, a tak je třeba pečlivě volit. Při vzdálenosti a cenách letenek je málo pravděpodobné, že by se do Moskvy člověk vracel tak, jako se může vracet do Paříže nebo do Říma.

Chrám Krista Spasitele: V 19. stol. postavili v Moskvě chrám, který se stal největším pravoslavným stánkem v Rusku. Chrám byl oslavou vítězství ruských vojsk nad Napoleonem. Stalin ho nechal ve 30. letech 20. stol. strhnout. V roce 1995 byl položen nový základní kámen a o pět let později byla věrná kopie chrámu znovu vysvěcena.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Chrám Krista Spasitele znovu postavený v letech 1995-2000.

Novoděvičí hřbitov a klášter: Kousek od sportovního komplexu v Lužnikách je v rušném městě oáza klidu. Je to Novoděvičí klášter, nejkrásnější a historicky nejcennější opevněný klášter v Moskvě, zapsaný na seznamu UNESCO.

K němu přiléhá hřbitov, kde jsou pochovány významné osobnosti někdejšího i dnešního Ruska. Umělci, politikové, vědci, vojevůdci. Kousek od sebe spočívají Iljušin a Tupolev. Je tam Nikita Chruščov, Raisa Gorbačovová. Také Boris Jelcin, první ruský prezident. Jak nevkusně ten člověk žil, tak nevkusné je i místo jeho posledního odpočinku.

Vrabčí hory: Na kopcích nad Moskvou je mohutný komplex Lomonosovovy univerzity, nejtypičtější příklad pověstné stalinské architektury. V Moskvě je sedm „Stalinových katedrál“, univerzita je největší z nich. Na Vrabčích horách (dříve Leninských) je rozlehlý lesopark, kam jezdí Moskvané o víkendech odpočívat a nadýchat se čistého vzduchu. Právě odtamtud uvidíte panorama velkoměsta a pochopíte, proč je v Moskvě tak málo sluníčka, když spatříte tu silnou vrstvu smogu nad ní.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Lomonosovova univerzita, jedna ze Stalinových katedrál

Metro: Je sice hlučné, často neuvěřitelně přecpané, některé ze 150 stanic jsou značně „ošoupané“, jiné jsou architektonickými skvosty, zapsanými na seznamu UNESCO. Moskevské metro denně převeze devět miliónů lidí, dostanete se s ním všude, kam potřebujete, a je to jediný opravdu spolehlivý a rychlý druh veřejné dopravy.

Rady na cestu

Vízum, letenky

K cestě do Ruska potřebujete vízum, ruské velvyslanectví v Praze si stanovilo lhůtu 10 pracovních dnů k jeho vyřízení.

Mezi Prahou a Moskvou nelétají nízkonákladové letecké společnosti a koupit zpáteční letenku za méně než deset tisíc korun je prakticky nemožné.

Levný rubl, drahá Moskva

Ty tam jsou doby, kdy za rubl bylo deset korun. Dnes je za deset korun 16 rublů. V jídelně řetězce Jolki Palki poobědváte za 400 rublů, restaurace jsou o dost dražší. Jednou z nejdražších je Kafé Puškin, kde vás večeře pro dva přijde na nějakých 30 tis. rublů. Piroh nebo slaná palačinka u stánku na ulici stojí mezi 50 a 80 rubly, jízda metrem je za dvacet rublů, vstupné do muzeí a galerií je kolem 300 rublů.

Výjimky potvrzují pravidla. K 2. lednu 2010 vydal ruský prezident výnos, podle nějž půl litru vodky nesmí být levnější než 89 rublů.

Pojištění

Pro případ náhlého onemocnění, nebo úrazu je zcela nezbytné mít kvalitní cestovní pojištění, zahrnující léčebné výlohy.

www.stránky

www.mzv.cz

www.moscowcity.com

www.tripadviser.com

www.virtualtourist.com 

České centrum – Český dům Moskva

V centru Moskvy je komplex budov, v nichž sídlí České centrum – Český dům Moskva (ČC – ČDM). Je to příspěvková organizace Ministerstva zahraničí ČR a jejím úkolem je usnadnit život českým občanům, kteří v Moskvě podnikají nebo pracují, potřebují se zorientovat v ruském prostředí, navázat kontakty. Pořádá i výstavy, prezentace, kulturní akce apod., nebo se na nich podílí.

Spektrum činnosti ČC – ČDM je velice široké a jeho existence může být důležitá i pro ty, kteří do Moskvy přijedou jako individuální turisté.

Součástí ČC – ČDM je totiž ubytovací zařízení, v němž je možné za přijatelnou cenu přespat. V Moskvě lze najít i možnosti levnějšího ubytování, ale sotva nabízejí takovou polohu, klid, bezpečí a komfort. Navíc v ČC – ČDM je restaurace a pivnice, kde se dobře a na místní poměry i velmi levně jí.

ČC – ČDM není sice turistické zařízení, jeho hlavním úkolem je spíše rozvíjení pracovních, obchodních a kulturních kontaktů, ale jeho služeb může využívat kterýkoliv český občan.

(http://www.czechcentres.cz/ceskydum)

Divadelní náměstí (Těatralnaja ploščaď): Je v centru Moskvy a je tam několik divadel, mj. Velké a Malé. Velké divadlo překvapí zvenčí hlavně tím, že moc velké není. V oněch místech je i legendární moskevský hotel Metropol, zlověstná Lubjanka, sídlo tajné policie. Z hospody Slivovice zůstal jen vývěsní štít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám