Hlavní obsah

V Česku se výrazně oteplilo, podmínky k lyžování jsou ale ideální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněhové podmínky pro lyžaře v Česku jsou stále dobré, přestože se v posledních dnech oteplilo. Například v Praze bylo ve čtvrtek odpoledne až devět stupňů, místy mírně pršelo. Nic však nenasvědčuje tomu, že by se blížil konec sezóny. Jen v Jeseníkách budou muset být opatrní - stále tam platí třetí lavinový stupeň, který znamená značné nebezpečí. Je to ale v lokalitách mimo vyznačené turistické trasy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

K opatrnosti vyzývá horská služba v Beskydech. "Sníh je těžký. Lyžuje se v něm hůř. Na sjezdovkách by si na to lidé měli dávat pozor. Navíc v noci teploty klesají pod nulu. Ráno pak můžou být sjezdovky hodně namrzlé. Hlavně tam, kde se používá technický sníh," řekl dispečer horských záchranářů. Dodal, že na hřebenech se navíc zvedá vítr, běžkaři by si měli proto dávat pozor na padající větve či dokonce stromy.

Na sjezdovkách leží metr sněhu

V Harrachově je 170 centimetrů, na sjezdových tratích v Královéhradeckém kraji až 150, na jihočeských sjezdovkách 140, na středočeských svazích 60 až 130, na šumavském Špičáku 120 a v Krušných horách až 110 centimetrů sněhu. Přes půl metru sněhu je i v dalších lokalitách.

"Oteplilo se, ale podmínky jsou pořád skvělé. Nehrozí, že by si lidé odřeli lyže," hlásí například vedoucí střediska na Pustevnách v Beskydech na Zlínsku Jan Mikeska.

Na víkend bude upraveno 170 kilometrů Jizerské magistrály. V nejvyšších moravskoslezských horách, Jeseníkách, bude o víkendu připraveno pro běžkaře přes 100 kilometrů tras. Také Vysočina stále nabízí rozsáhlou síť strojově upravených stop pro běžkaře - jen na Novoměstsku to o víkendu bude kolem 100 kilometrů.

Na Českobudějovicku a Českokrumlovsku budou od sobotního začátku prázdnin jezdit skibusy denně i ve všední dny. Cestující tak mohou získat slevu na skipas každý den nejen o víkendu. Na večerní lyžování platí výhodné rodinné a studentské slevy.

Na sjezdovkách Slalomák a Hrobská na Ústecku je vždy v úterý, středu, pátek a sobotu večerní lyžování. Na Pardubicku očekávají provozovatelé vleků díky jarním prázdninám dobrou návštěvnost.

Gurmánské hory i dobývání Harrachštejna

Některá střediska připravila pro návštěvníky atrakce. V Harrachově na Liberecku se uskuteční velké dobývání sněhového hradu Harrachštejna - mohutné středověké tvrze, která je největší sněhovou stavbou v Česku a Slovensku. Na stavbě hradu pracuje parta nadšenců už od začátku února.

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku zase bude v sobotu lákat lyžaře opět na gurmánské hody - tentokráte na speciality z mletého masa. Železnorudské areály v západní Šumavě nabídnou snowtubing, sáně a chůze na sněžnicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám