Hlavní obsah

Vodopád Valeste v Estonsku se ocitl v sevření ledové pohádky

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledová pohádka se rozprostřela v okolí nejvyššího vodopádu Valeste v Estonsku. Během února zasáhly sever země nezvykle nízké teploty a prudký vítr, který za mrazivého počasí pokryl okolí vodopádu Valeste. Lavičky, vyhlídka i odpadkové koše pokryly roztodivné krápníky.

Článek

Silný vítr a mrazivé teploty vytvořily ledovou vrstvu v okolí nejvyššího estonského vodopádu Valeste. Leží na Valastském potoce při Baltském pobřeží.

Obzvlášť kouzelný je vodopád v zimě, kdy mrazivé počasí vykouzlí ledové sochy z krápníků. Tunel a schody vedoucí na vyhlídku jsou pokryty obrovskými krápníky a vytváří tak pohádkovou krajinu.

Vyhlídka na vodopád

Vodopád je dobře přístupný ze silnice a pod jeho okrajem se nachází vyhlídková plošina, ze které je krásný výhled na celou scenérii.

Vodopád měří 30,5 metrů a padá přes okraj Baltského klintu, který má v nejvyšším bodě 56 metrů a táhne se od Finského zálivu Baltského moře přes Leningradskou oblast až k Ladožskému jezeru. Roku 1996 byl Valeste prohlášen za kulturní dědictví a národní symbol Estonska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám