Hlavní obsah

Krvavá Mary nahání strach v londýnském žaláři

Novinky, Lucie Poštolková

Zápach z londýnského žaláře děsí návštěvníky hned u vchodu. Nová turistická atrakce poodhaluje temné 16. století. Návštěvníkům umožňuje vstoupit do doby, kdy na anglickém trůně vládla Marie I. Tudorovna, známá jako Krvavá Mary.

Článek

Kapuce kněze se kývá ze strany na stranu, pajdavým krokem vede skupinu skrz zatuchlé chodby kostela do místnosti, kde zapáchá spálené maso. Zmatený dav jen nechápavě přihlíží, když ze skupiny vytáhnou učitelku a upálí ji na hranici. Křik proniká do tmavé místnosti.

Návštěva 16. století

Londýnský žalář se v sobotu 13. února otevřel návštěvníkům, které přenáší zpět do 16. století. Atrakce Krvavá Mary: Královna zabiják se opírá o život Marie I. Tudorovny. Ta vládla od roku 1553 až do své smrti v roce 1558 jako královna Anglie a Irska.

"Bylo to strašidelné. Bála jsem se a křičela jsem," říká Ellie, sedmiletá žákyně, která přišla navštívit výstavu londýnského žaláře.

"Myslím, že děti jen velmi těžko můžou pochopit, jak těžká to byla doba, plná násilí a agrese a takhle to myslím pochopí," vysvětluje učitelka Janet, kterou vytáhli ze skupiny návštěvníků.

Upalování protestantů

Marie byla nejstarší dcerou Jindřicha VIII. Je známa hlavně tím, že obnovila spojení anglikánské církve s církví římskokatolickou. Dobu provázelo pálení protestantů, kteří odmítli konvertovat, odtud pochází přízvisko "Krvavá Mary".

Vstupenky pro dospělé stojí 675 Kč, děti zaplatí 495 Kč, zlevněné vstupné je 615 Kč. Pokud si zarezervujete vstupenky dopředu po internetu zaplatí děti 420 Kč, dospělí 585 Kč a zlevněné vstupné pořídíte za 510 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám