Hlavní obsah

Lyžování a snowboarding uprostřed Zlína

Právo, Martina Žáčková

Za lyžováním se zpravidla jezdí z měst do hor. Na Východní Moravě ale můžete zamířit i opačným směrem. Menší skiareál najdete uprostřed krajského města Zlína. Leží na kopci Barabáš nad Domem umění a gymnáziem.

Foto: Martina Žáčková , Právo

Zlínský svah nabízí hlavní sjezdovku dlouhou 220 metrů s převýšením 46 metrů, asi poloviční dětskou sjezdovku s lanem a od poloviny ledna ještě nový snowpark pro snowboardisty.

Článek

V omezených podmínkách, daných hlavně blízkou zástavbou a okolními lesy, sice návštěvníci nemohou očekávat velká převýšení ani dlouhé sjezdy, zlínský svah je však velmi příjemným kompromisem, jak si alespoň trochu užít zimních sportů, aniž by bylo nutné cestovat do horských skiareálů. Ty nejbližší jsou ze Zlínska vzdálené 60 i více kilometrů.

Novinkou sezóny je snowpark

Lyžařský svah ve Zlíně byl dříve spojován s bronzovou olympioničkou ze Sarajeva z roku 1984, sjezdovou lyžařkou Olgou Charvátovou-Křížovou a firmou jejího manžela. Ta areál, patřící Sportovním klubům Zlín, provozovala od 90. let. Před rokem areál převzal nový nájemce.

Zlínský svah nabízí hlavní sjezdovku dlouhou 220 metrů s převýšením 46 metrů, asi poloviční dětskou sjezdovku s lanem a od poloviny ledna ještě nový snowpark pro snowboardisty. Ten je hlavní letošní novinkou areálu. Dříve majitelé „prken“ neměli na svah – až na výjimečné příležitosti v podobě závodů – z prostorových důvodů přístup. Minulou zimu už ho sice mohli využívat, ale s omezeními: byl jim vyčleněn okraj sjezdovky.

Pro tuto sezónu provozovatelé svah rozšířili o dalších třicet metrů, doplnili ho o vlek pro snowboardisty a připravili pro ně snowpark.

„Snowboardisté tu najdou sedm překážek – zábradlí, bedny, jibby, rainbow i uměle vytvořené skoky. Od snowboardistů také uvítáme náměty a připomínky k tvorbě skoků a překážek podle jejich představ. Chceme jim vytvořit špičkové zázemí,“ slibuje Michal Cepek ze společnosti Sporthouse, která svah provozuje.

Dětská školička

Během zimy si ve Zlíně budou moci na lyžařském svahu zájemci také několikrát poměřit své dovednosti, pojede se několik závodů pro širokou veřejnost.

Zlínský svah je otevřený ve všední dny od 8.30 do 19 hodin, poté následuje večerní lyžování až do 21 hodin.

Co ještě dělat ve Zlíně, když….

…děti ještě chtějí řádit, ale venku už je jim zima: www.galaxiezlin.cz – první krytý zábavní park ve Zlínském kraji s prolézačkami, trampolínami, lezeckou stěnou i koutkem pro batolata

…dostanete chuť na něco speciálního: www.kralovavila.cz – velký výběr slaných i sladkých palačinek

…chcete povečeřet v parníku: www.nalodi. cz – kuriózní hospůdka v lodi zakotvené na malé přehradě nad zlínským divadlem, specialitou jsou nakládaná pikantní křidýlka

…si po lyžování chcete zarelaxovat: www.amenityzlin.cz – nové wellness centrum s nabídkou klasických i netradičních masáží v diskrétním prostředí

…chcete zajít do kina: www.gacinema.cz – jediné multikino ve Zlínském kraji

O víkendech je otevřeno již od 8 hodin. K dispozici je také dětská lyžařská školička pod vedením certifikovaných instruktorů (www.skipingi.cz), lyžařský servis či bufet s možností grilování. Více na: www.svahzlin.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Znojmo se pyšní památkami

Znojmo, Znojmo, vidím tě dvojmo, zpíval Ivan Mládek v jedné ze svých dnes již zlidovělých písniček. Však také ve Znojmě přemýšlí, že zpěváka za jeho song...

Výběr článků

Načítám