Hlavní obsah

Putování s BBC: Abú Simbel ukrývá v hrobce Nefertari bohatě zdobené fresky

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní Luxor je rušné město s více než 150 tisíci obyvateli. Už ve starověku byl turistickým městem, kam jezdili lidé až z dalekého Říma a starověkého Řecka přilákáni blízkými hrobkami a památníky. Jedna z nejvíce zachovalých a obdivovaných hrobek patří královně Nefertari.

Článek

Egyptská královna Nefertari (1290 – 1254 př.n.l.) patří mezi nejznámější manželky panovníků hned vedle Kleopatry, Nefertiti a Hatšepsut. Byla manželkou krále Ramsese II., který pro ni nechal postavit chrám Abú Simbel, kde je také pohřbena.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Abu Simbel ukrávající hrobku Nefertari

Už staří Římané a Řekové se plavili po Nilu, aby navštívili oblast, která se představila jako největší muzeum pod širým nebem na světě. Náš div se v Luxoru objevil v době, kdy byl duchovním střediskem starověkého Egypta.

Hrobka Nefertari byla objevena roku 1904 egyptologem Ernestem Schiaparellim v Údolí královen. V padesátých letech 20. století byla uzavřena. Během let 1988 až 1995 se egyptologové pokusili hrobku zakonzervovat, aby bohatě zdobené omítky dále nepraskaly.

Roku 1995 byla hrobka znovu otevřena, ale jen pro omezený počet turistů denně, v roce 2003 byla znovu zavřena. Silná vrstva štuku na hrubé skále silně trpěla přílivem turistů.

Foto: Profimedia.cz

Zde bohyně Isis nabízí Nefertari Ank symbol věčného života, královna bude znovuzrozena a vystoupí na nebesa.

Chceme-li zjistit, jak Nefertari vypadala, musíme jít do její hrobky. Její jméno znamená milovaná a je inspirací i po třech tisících let.

Uvnitř se nachází jedny z nejzachovalejších nástěnných maleb objevených v Egyptě. Obrazy vyprávějí příběh posmrtné cesty Nefertari do podsvětí a k jejímu znovuzrození. Má krásnou i ve smrti klidnou tvář. Nádherné barvy jsou stále svěží, postavy v dobovém stylu mají namalované obličeje z profilu.

Hrobka královny Nefertari nám i dnes dává nádhernou představu o úžasném umění a náboženství starověkého Egypta.

Foto: Profimedia.cz

Nasvícený chrám Abu Simbel

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám