Hlavní obsah

Ze zasněženého Hřenska se za deset minut ocitnete v tropech

Novinky, Josef Hora

Pokud jste si dostatečně užili zimního počasí Lužických hor, máte skvělou možnost zvolit si na večer velice příjemný relaxační zážitek. Potřebujete k tomu pouze auto, plavky a eura na vstupné, času máte dost. Vždyť většina tropických lázní a bazénů v Německu zavírá až hodinu před půlnocí.

Článek

Naše první návštěva nás zavedla do termálních lázní Toskana v Bad Schandau, z Hřenska po hlavní silnici jsme tam byli za deset minut. Lázně jsou hned na kraji města blíž k české hranici, přímo u Labe.

Na parkovišti zaplatíte jednorázový poplatek dvě eura, pak už je jen na vás najít místo mezi mnoha českými espézetkami.

,,Z Čech sem jezdí hodně lidí, denně je tady asi každý pátý zákazník Čech,“ říká Nora Schmidtová, která pracuje na recepci.

Sopečné bahno

Užít si můžete hned několik důmyslných procedur. Kromě klasického bazénu tady mají whirpool, vyhřívaný bazén, proudící kanál nebo dětský bazének. I v sauně máte několik možností, můžete se ochladit studenou vodou nebo studenou párou, navštívit finskou saunu, k dispozici je vířivka, bylinková koupel nebo vyhřívaná lehátka.

V nabídce jsou třeba terapie sopečným minerálním bahnem, laserem, střídavé sprchy nebo několik druhů masáží.

Zajímavým lákadlem je hudba za úplňku. Od deseti do dvou hodin v noci se v lázních hraje moderní či vážná hudba za svitu měsíce a lázně se stávají koncertním sálem.

Chrám tekoucího zvuku

Specialitou lázní je tzv. tekoucí zvuk. „Vznášíte se ve ,stavu beztíže‘ v teplé slané vodě. Reproduktory nad vodou i pod vodou šíří zvuk, který vnímáte celým tělem. Intenzivně si vychutnáte tento zážitek v chrámu tekoucího zvuku, v jehož kopuli pozorujete barevnou hru světel. Celé to umocní aromatický zážitek, ve vzduchu jsou totiž speciální vůně,“ říká naše průvodkyně Nora Schmidtová.

Lázně mají otevřeno denně od deseti do deseti, v pátek a sobotu do půlnoci. Dospělí zaplatí za dvouhodinovou koupel 12 €, děti 5,5 €, každá další hodina vás vyjde na 2,5 €.

Kdo má zájem se spíš vyřádit, měl by zajet o pár kilometrů dál, z Bad Schandau do městečka Sebnitz a odbočit na Neustadt. Autem to trvá asi dvacet minut. Nakonec přijedete na bezplatné parkoviště před aquapark Monte Mare.

„Celý aquapark je v jedné obrovské hale, několik bazénů, tobogán, dětský bazén, menší pláž s lehátky, skluzavky nebo sprchující houby, všechno je spojeno můstky a schůdky. Do venkovního bazénu se dá přeplavat, sauny jsou oddělené. A všude, jak to v německých bazénech bývá, je spousta zeleně,“ říká plavčík Marco Schwartz.

Aquapark otevírá v deset hodin dopoledne a končí v devět hodin večer, v pátek v deset a v sobotu v jedenáct hodin. Dospělí zaplatí za hodinu a půl 5,50 €, děti o euro méně, v sobotu a v neděli je to o euro dražší. Jednou z hlavních atrakcí je vlnobití, které se spustí každou třičtvrtěhodinu na sedm minut. V horní části přímo u bazénu pak můžete utišit hlad a žízeň, toast mají za 3,9 €, colu za 2,1 €.

Kousek z Varnsdorfu

Na druhé straně Lužických hor je aquapark TrixiBad. Cesta k bazénu je jednoduchá. Z Vansdorfu jsme přejeli do německého Großschönau, které je vlastně pokračováním Varnsdorfu.

Tady stále rovně až na kruhový objezd, kde se dáte doprava. Po chvíli se objeví velká cedule s nápisem TrixiBad a šipkou vlevo. Jde o jedno z největších přírodních koupališť v Německu, v zimě je pod střechou těsněji.

Po vstupu do obrovské haly s bazénem zjišťujeme, že jde o klasický aquapark – velký bazén uvnitř i venku, venkovní sauna, masáže, tělocvična a všude spousta zeleně. Otevřeno mají denně od deseti do deseti, v pátek a sobotu do jedenácti a v neděli do devíti večer. Dospělí zaplatí za tříhodinový pobyt se saunou dvanáct eur, děti o euro méně.

,,Máme tady speciální masáže, absolvovat můžete klasickou, 25 minut za 16 €, medovou masáž – půl hodiny za 29 €, devadesátiminutovou masáž horkými kameny za 69 € nebo speciální havajskou Lomi-LomiNui, devadesát minut za 75 €,“ říká pracovnice parku Alexandra Maiová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám