Hlavní obsah

Toulky Brnem turisty mile překvapí

Právo, Jan Trojan

Brněnský magistrát nedávno zpřístupnil na internetu virtuální procházku Brnem, přibližuje sedmnáct pozoruhodných míst včetně letiště a automotodromu, Masarykova okruhu. Pokud ovšem přijedete do druhého největšího města republiky skutečně, třeba vlakem, a hodláte tam strávit minimálně den, pak by mohla procházka začít v nedaleké Galerii Vaňkovka.

Foto: Profimedia.cz

Dům pánů z Lipé na náměstí Svobody

Článek

Leží jižně kousek od hlavního nádraží a je jakýmsi zárodkem budoucího jižního centra. Na rozlehlé ploše Vaňkovky cítíte atmosféru velkoměstské třídy. Součástí Vaňkovky je znovu postavená strojírna a v ní umístěná Wannieck Gallery – galerie současného umění, nese jméno někdejšího majitele strojírny. Fajnšmekři si tam prohlédnou největší soukromou českou sbírku obrazů, které vznikly v posledních dvaceti letech.

Foto: Profimedia.cz

Máte-li na Brno jen den, slušelo by se zajít přes Zelný, dříve Horní trh, do katedrály sv. Petra a Pavla.

Po Masarykově třídě se dostaneme na náměstí Svobody, do centra současného Brna. Kdysi se tam říkalo na Dolním rynku. Od roku 2006 má náměstí po rekonstrukci novou podobu, ale nové šedivé dláždění se Brňákům příliš nelíbí. Podezření, že město zaplatilo dražší a pěknější dláždění a dostalo obyčejnější a levnější a někdo si namastil kapsu, zmizelo do ztracena.

Nicméně i do šedivého dláždění architekti zanesli obrysy zbořeného gotického kostela sv. Mikuláše ze 13. století.

Málokdo asi ví, že v tzv. Královském domě po levé straně směrem od nádraží přespal český král Ladislav Pohrobek, na fasádě to připomíná reliéf dvou rytířských helmic s chocholy. V zimě si možná ani nevšimnete v dolní části bronzové kašny s verši.

Foto: Profimedia.cz

Dům pánů z Lipé hned v horní části náměstí Svobody. Patří k nejkrásnějším domům z doby renesance, postavil ho renomovaný Ital Antonio Gabri.

Zato byste neměli vynechat Dům pánů z Lipé hned v horní části náměstí. Patří k nejkrásnějším domům z doby renesance, postavil ho renomovaný Ital Antonio Gabri. Jedním z majitelů byl slavný velitel obrany Brna proti Švédům z roku 1645 Radouit de Souches.

Podle pramenů měl dům v polovině 18. století 18 pokojů, čtyři kvelby, tři kuchyně a dvoje stáje pro osmnáct koní. Dnes je tam příjemné posezení v kavárničkách a mnoho půvabných obchůdků. V prvním poschodí voní čajovna Nefertitti, třeba tam zahlédnete u šálku a s vodní dýmkou známého herce, zpěváka a režiséra Městského divadla Brno Petra Gazdíka.

Brněnský Parnas

Máte-li na Brno skutečně jen jeden či dva dny, slušelo by se zajít přes Zelný, dříve Horní trh, do katedrály sv. Petra a Pavla. Tržišti dominuje barokní kašna Parnas z konce 17. století, dílo J. B Fischera z Erlachu. Vedl do ní nejstarší městský vodovod ze Svratky. Trhovci i jiní si někdy pletou kašnu s odpadkovým košem.

Foto: Profimedia.cz

Kašna Parnas

Ve spodní části Zelného trhu nesmíte vynechat nejstarší divadelní budovu ve střední Evropě – divadlo Reduta. Naproti vybíhá Radniční ulička, které dominuje Stará radnice, nejstarší světská stavba ve městě, je z počátku 13. století. A pak že Brno nemá památky!

Dělá si taky ambice na evropské velkoměsto, zajeďte se podívat do Bohunic na dokončovaný areál univerzitního kampusu pro Masarykovu univerzitu. Byl jsem u toho, když slovy obdivu nešetřil zjevně překvapený prezident Václav Klaus.

Brno má i skvělou zoologickou zahradu. A kromě výstaviště a Špilberku mnoho jiných pozoruhodností. Jedinou památku moderního českého umění zapsanou v seznamu UNESCO, vilu Tugendhat, už nestihnete, připravuje se tam dvouletá rekonstrukce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám