Hlavní obsah

Putování s BBC: Mešita v Djenné představuje největší hliněnou stavbu svého druhu

Novinky, Lucie Poštolková

Mali v západní Africe, kde se před 700 lety setkaly různé světy. Ze severu přišla architektura, islám a také výrobky jako sůl a hedvábí, z jihu a okolí pak zlato a slonovina. Již ve 13. století se Mali stalo ohromným obchodním impériem rozkládajícím se napříč celou západní Afrikou. Nejstarším městem je Djenné, bývalé kulturní centrum, kde se nachází neobyčejná mešita postavená z cihel a kravského hnoje.

Článek

Za naším divem jsme se vydali do Djenné, nejstaršího známého města v této části Afriky. Na Djenné je nejzajímavější, že všechny stavby jsou tu vystavěny z jílu. Mešita zde stála  již od konce 13. století, současná stavba byla dokončena až roku 1907. Sice vypadá skromně, je však neuvěřitelně důmyslná. Hliněné cihly jsou ve zdejším klimatu nejvhodnějším materiálem.

Trámy jako permanentní lešení

Vyčnívající trámky slouží k udržení stability konstrukce při extrémně vysokých teplotách. Mají také funkci permanentního lešení, které slouží k provádění nezbytné údržby. Hlína, která se k opravám používá, je vyrobena ze směsi jílu a kravského hnoje. Zdi absorbují přes den horko. Střechu podpírají ohromné sloupy.

Foto: Profimedia.cz

Vyčnívající trámky slouží i k udržení stability konstrukce při extrémně vysokých teplotách.

Do výše se tu tyčí špičaté klenby, podpírané ohromnými sloupy. Lidé zde sedí, modlí se a čtou korán. Je to místo pro meditaci a souznění s bohem.

Hustá hlína mešity během dne absorbuje žár a v noci jej uvolňuje, tomu napomáhají keramické pokličky, které jsou každý večer snímány z větracích otvorů. Teplo stoupá vzhůru a interiér se ochlazuje.

Foto: Profimedia.cz

Jsou zde tři věže, neboli minarety, a na každé z nich je umístěno pštrosí vejce, Pštrosí vejce je symbolem plodnosti.

Jsou zde tři věže, neboli minarety, a na každé z nich je umístěno pštrosí vejce, které je symbolem plodnosti. Mešita v Djenné je jednou z nejneobvyklejších staveb na světě. Díky využití jednoduchého materiálu není tato stavba jen největší hliněnou mešitou, ale svým zvláštním způsobem také jednou z nejkrásnějších.

Cestování do Mali

Ministerstvo zahraničních věcí varuje před cestou do severoafrického státu Mali v souvislosti s aktivitami teroristické organizace AQIM.

V oblasti je evidováno zvýšené riziko kriminálních aktivit. Za současného stavu je nutno přistupovat s velkou opatrností i k cestám do turisticky přitažlivého Timbuktu.

Doporučuje se zvážit rizika na základě aktuálních informací a své plánované pohyby v Mali předem konzultovat jak s malijským partnerem, tak i s Velvyslanectvím ČR v Alžíru. 

Na stránkách MZV varují: " Nedoporučujeme návštěvu tzv. Pouštních slavností "Essakane" v oblasti Timbuktu v Mali, které se konají v lednu 2010, a to s ohledem na hrozby místních islamistických skupin vůči turistům. Rovněž není možné v průběhu slavností vyloučit zvýšené nebezpečí únosů.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám