Hlavní obsah

Sněhová pokrývka je bohatá, laviny hrozí v Jeseníkách a na Kralickém Sněžníku

Praha

V českých lyžařských areálech lákají na ideální sněhové podmínky. Vlekaři upravili sjezdové i běžecké tratě. V některých střediscích je kvůli jarním prázdninám více lidí, provozovatelé proto prodlužují provozní dobu. Horská služba v Jeseníkách nedoporučuje túry mimo vyznačené trasy, od minulé soboty zde platí třetí lavinový stupeň. Stejná situace panuje ve vrcholových partiích Králického Sněžníku.

Článek

Výborné podmínky jsou po bohaté sněhové nadílce na jihočeských pláních. Dostatek sněhu je na Šumavě, v turistických centrech Novohradských hor a na Jindřichohradecku. Většinu běžeckých tras stačí provozovatelé po větrných dnech do víkendu upravit.

V lyžařských areálech v Plzeňském kraji přibyly desítky centimetrů nového prachového sněhu. Nabízejí rozšířené večerní lyžování. Podmínky jsou podle provozovatelů areálů výborné a čekací doby na vleky zůstávají i během prázdnin plzeňských dětí minimální.

V Krušných horách leží v některých areálech na upravených sjezdovkách přes metr sněhu. Hlásí to třeba Klínovec, Bublava nebo Bouřňák. Velmi dobré podmínky jsou také pro běžkaře. V Ústeckém kraji budou o víkendu v provozu všechny větší lyžařské areály. Připravené budou i běžecké stopy.

Lyžovat se bude v Telnici na Ústecku, v provozu budou všechny vleky i v obou velkých krušnohorských střediscích Bouřňák na Teplicku a Klíny na Mostecku.

Poprvé v letošní zimě se lyžaři dostanou až na úpatí Jizerských hor do Nového Města pod Smrkem a na hřebeny Krkonoš. Sjezdovky v úterý a ve středu pokrylo 30 až 50 centimetrů nového sněhu, někde ho leží až 150 centimetrů.

Sněhová pokrývka v horských střediscích v Pardubickém kraji přesahuje metr. V lyžařských areálech jsou podmínky pro sportovce velmi dobré. V Jeseníkách jsou v provozu všechna zimní střediska, v okolí Ovčárny je až metr sněhu.

Na sjezdovkách v Moravskoslezské kraji zaznamenali provozovatelé středisek už v pátek nadprůměrnou návštěvnost. I zde panují ideální sněhové podmínky, na své si přijdou i běžkaři.

Nový vlek v Razule

Ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích čeká na návštěvníky o nadcházejícím víkendu novinka. Na sjezdovce Razula přibude k dlouhému hlavnímu vleku ještě jeden – pro nejmenší lyžaře. Ti budou mít k dispozici mini sjezdovku o délce 60 metrů, na níž během jízdy mohou potkat rozmanité průlezky s dětským motivy.

Také ve Zlínském kraji lákají provozovatelé středisek lyžaře na upravené sjezdovky i běžecké tratě. Běžkaři tak mohou vyrazit nejen do valašských hor nebo na Hostýnskou magistrálu, ale také třeba do Chřibů. Zájem o lyžování je v tomto týdnu díky jarním prázdninám v kraji vyšší než obvykle, na řadě míst je podle vlekařů návštěvnost podobná víkendové.

Řady snowparků pro snowboardisty se minulý týden rozšířily také na Východní Moravě o dva další areály. První byl otevřen snowpark ve Ski areálu Synot Kyčerka ve Velkých Karlovicích, druhý pak v Karolince. Počet areálů v regionu se tak oproti loňsku zvýšil o polovinu, celkem je jich devět.

Na Vysočině jsou v provozu vleky u přibližně tří desítek sjezdovek. Víkendový program na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí zpestří motoskijöring. Kvůli jarním prázdninám bude příští týden na některých sjezdovkách prodloužena provozní doba. Pro běžkaře se strojově upravuje několik stovek kilometrů stop.

Ve středních Čechách jsou denně v provozu vleky ve Ski Relaxu Monínec, Chotouni u Prahy, na Šibeničním vrchu u Mnichovic i příbramském Padáku. Většina z nich nabízí i večerní lyžování. Na Šibeničním vrchu měli tento týden kvůli jarním prázdninám prodlouženou provozní dobu.

Reklama

Související témata:

Související články

České sjezdovky nejsou dost bezpečné

České lyžařské svahy jsou méně bezpečné než sjezdovky v zahraničích zimních střediscích. Vinu nesou jednak lyžaři, kteří nedodržují pravidla a přeceňují své...

Výběr článků

Načítám