Hlavní obsah

V Kolíně nad Rýnem propukne bláznivá párty v maskách

Novinky, Lucie Poštolková

Benátský karneval či londýnský Notting Hill patří mezi světové známé akce, ovšem o tom kolínském, který se jim co do barevnosti, bláznivosti i počtu návštěvníků bez problémů vyrovná, se toho již tolik neví. Tradice karnevalových oslav přitom v Kolíně nad Rýnem sahají až do nepaměti. Letos karneval vrcholí 15. února.

Článek

Pouliční festival, zvaný též ‚Bláznivé dny‘, letos odstartuje ve čtvrtek 11. února a potrvá do úterý 16. února.  Vydáte-li se tou dobou do německého Kolína, čeká vás každý den jiná a netradiční podívaná.

Na čtvrtek 11. února je naplánován tradiční ‚Karneval žen‘. Již od brzkého rána zvoní centrem města veselý smích dívek, slečen i dam v pestrobarevných kostýmech směřujících na náměstí Alter Markt, kde je v 11:11 karneval slavnostně zahájen.

Od tří hodin je na programu karnevalová hra a večer párty v maskách. V pátek i v sobotu slavnosti pokračují v podobném duchu, na každém rohu potkáte masku a město tepe nočním životem. Nedělní průvod patřící školám a zájmovým kroužkům pak startuje v centru města v 11 hodin dopoledne. Karnevalová sezóna vrcholí Růžovým pondělím 15. února.

Městem budou celý den proudit tisíce masek a kostýmů a po setmění oslavy pokračují v místních restauracích, klubech a barech, které mají díky karnevalu prodlouženou otevírací dobu.

Kosmopolitní atmosféra rýnské metropole vás jistě velmi mile překvapí. Místní obyvatelé mají římské kořeny a po staletí na ně působily vlivy spíše ze sousední Francie než z domácího Německa, čemuž uvěříte nejpozději při prvním doušku výborného rýnského ryzlinku. Ovšem ani milovníci piva nepřijdou zkrátka – vždyť v Kolíně už od roku 874 funguje jeden z nejstarších pivovarů v Německu.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Karneval v Kolíně nad Rýnem

Rady na cestu

Karnevalové muzeum

Zatoužíte-li dovědět se víc o tradici karnevalu, vydejte se 11., 13. nebi 14. února do Muzea kolínského karnevalu. Vstupné pro dospělé vyjde na 4 €, pro děti na 2,5 € a rodinné na 9 €.

Karta do muzea i městské dopravy

Kolínská karta WelcomeCard se vyplatí pro cestování v městské i příměstské dopravě. Navíc ji lze využít i jako vstupenku do většiny muzeí, popřípadě slev v obchodech, restauracích a některých muzeích. Platnost vždy na 24 hodin, cena na osobu se pohybuje od 9 euro. Koupit ji můžete v turistické kanceláří Köln Tourismus a v hotelových recepcí.

Letecká doprava

Do Kolína nad Rýnem z Prahy denně léta nízkonákladová letecká společnost Germanwings. Ceny letenek se pohybují od 19,99 €.

www stránky

www.koelntourismus.de.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám