Hlavní obsah

Exotický skleník v Lednici se o víkendu otevře veřejnosti

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco země se vzpamatovává a počítá škody z rekordních mrazů, skupina zahradnic si v Lednici na Břeclavsku užívá téměř tropů. Teplo, kolem hradba exotických rostlin. Fantasmagorie? Nikoliv, úprava zámeckého skleníku, který se veřejnosti otevře první únorový víkend.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Zahradnice ošetřuje subtropické rostliny ve skleníku u zámku v Lednici.

Článek

„V lednu už tradičně prořezáváme rostliny, přesazujeme je, vysazujeme nové, protože nechceme návštěvníky připravit o možnost návštěvy skleníku,“ řekla Právu kastelánka Iva Holásková. Zkušené zahradnice pracují nejen v teple, ale také v prostředí s vysokou vlhkostí.

„Rostliny takové prostředí prostě potřebují. Klima ve skleníku nám dnes řídí nejmodernější technika, o jaké se Lichtenštejnům samozřejmě ani nezdálo,“ připomíná s úsměvem kastelánka chloubu skleníku, počítač, který udržuje teplotu od šestnácti do dvaceti stupňů.

Oprava střechy nebude mít vliv na návštěvnický provoz

„Letos kromě ošetření a přesazování rostlin připravujeme i opravu střechy skleníku, když jsme zjistili, jak vichřice pocuchaly plechové opláštění. V nevyhovujícím stavu byly i dřevěné části, nezbylo než se do ní pustit,“ řekla kastelánka.

Práce za pět miliónů korun skončí v únoru. Nebude mít ale vliv na návštěvnický provoz. Ten začne první únorový víkend. Skleník bude o sobotách a nedělích přístupný turistům mezi devátou a šestnáctou hodinou. „Je příjemné procházet se v teple skleníkem a dívat se přitom na zasněžený park,“ láká turisty kastelánka.

Skleník byl vystavěn v letech 1843 až 1845. Stavitelem byla firma bratří Kleinů, která vybudovala i velkou část železnice na jihu Moravy. Poslední velká oprava skleníku skončila v roce 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám