Hlavní obsah

Přilbu používá stále více lyžařů, úrazy hlavy i tak patří mezi nejčastější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štafetu jarních prázdnin odstartovaly první čtyři kraje. Je to příležitost vyrazit s dětmi na hory. Mají ty vaše ve výbavě také přilbu? Vždyť úrazy hlavy na sjezdovkách patří v poslední době mezi ty nejčastější.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Přilba na hlavě, takovou módu mají záchranáři rádi.

Článek

„Situace v používání ochranných přileb u lyžařů se za poslední roky výrazně zlepšila. Používá je stále více lyžařů, kteří si uvědomují, že jde o nepostradatelnou pomůcku sloužící především jim samotným,“ konstatoval Pavel Jirsa z krkonošského ústředí Horské služby.

A s radostí dodal, že přílba se stává nejen nezbytnou součástí lyžařské výzbroje, ale často i módním doplňkem. „Pomáhají tomu některé zdravotní pojišťovny, které na dětské přilby přispívají,“ dodal Jirsa.

Lyžařské kurzy, to je jiná

Podobnou zkušenost má i náčelník beskydské Horské služby Radim Pavlica. „Rodiče určitě více dbají na bezpečnost, dětí s přilbami na svazích je čím dál víc,“ potvrdil.

Bez přileb, a tím pádem s úrazy hlav, se záchranáři častěji setkávají například v době lyžařských kurzů.

„Problém je v tom, že většina rodičů zastává názor, že se jednorázově nevyplatí do přilby investovat. Sjezdové vybavení dítěti někde vypůjčí, ale většinou bez přilby,“ povzdechl si Pavlica.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla stoupl počet úrazů v Beskydech v posledních dvou týdnech, kdy napadlo dostatečné množství sněhu.

„Denně evidujeme tři až čtyři případy úrazů a zranění. A to nejen na horách, ale i na městských sjezdovkách nebo obyčejných kopečcích, kde děti sáňkují a bobují,“ popsal. Právě tato místa označil za nebezpečná, alespoň z pohledu možného úrazu hlavy.

Na saních do betonového sloupu

„Například před pár dny jsme ve Vendryni na Frýdecko-Místecku ošetřovali dvanáctiletou dívku, která jela na saních a hlavou narazila do betonového sloupku. Obdobný případ byl i v Beskydech, kde zase chlapec jedoucí na matraci narazil do sloupu,“ vzpomínal mluvčí záchranářů.

Ti považují přilby za nezbytné hlavně u lyžařů a snowboardistů. „Bez nich totiž dochází k nejtěžším úrazům po nárazech nebo pádech s nárazy do stromů či různých sloupů nebo dokonce zaparkovaných automobilů,“ upozornil Humpl a dodal, že v období jakýchkoli prázdnin vždy počet úrazů u dětí a mládeže stoupá. [celá zpráva]

Anketa

Jezdíte na sjezdovce s helmou?
Ano
66,1 %
S helmou jezdím jen v zahraničí, v Česku ne.
1,3 %
Helmu si beru jen na freeride.
0,8 %
Nejezdím s helmou, ale dětem ji dávám.
10,8 %
Ne
21 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 389 čtenářů.

Reklama

Související články

České sjezdovky nejsou dost bezpečné

České lyžařské svahy jsou méně bezpečné než sjezdovky v zahraničích zimních střediscích. Vinu nesou jednak lyžaři, kteří nedodržují pravidla a přeceňují své...

Výběr článků

Načítám