Hlavní obsah

Lyžařské areály hlásí ideální podmínky, laviny hrozí v Jeseníkách a Krkonoších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibývající sněhová nadílka ve všech horských střediscích slibuje ideální podmínky pro zimní sporty. Vlekaři v Krušných horách a na Šumavě hlásí až 30 centimetrů prašanu. Třetí stupeň lavinového nebezpečí hrozí na hřebenech Krkonoš, v Jeseníkách platí druhý stupeň. Meteorologové předpovídají na pátek a sobotu další sněžení.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších přibylo díky vydatnému sněžení až 30 centimetrů prašanu a další sníh ještě připadne.

Článek

Řadu slevových a zábavných akcí připravili pro návštěvníky provozovatelé šumavských zimních středisek. Děti, které se přijdou do areálu Lipno pochlubit pololetním vysvědčením se samými jedničkami, dostanou skipas za 20 korun. Ve snowparku budou závody českého poháru ve freestyle snowboardingu. Nebude chybět česká jezdecká špička. Na bruslařské dráze se uskuteční první hromadné noční bruslení s loučemi a lampióny.

Na Šumavě i v Kašperských Horách panují ideální sněhové podmínky. Na sjezdovkách leží do metru sněhu, k dispozici jsou desítky kilometrů upravených tras pro běžkaře. Podle správců mohou být ale někde částečně zaváté, protože až do pátečního večera má foukat silný vítr.

Freestylová exhibice na Klínovci

Další sněhovou nadílku čekají v nadcházejících dnech v Krušných horách. Už nyní je bezmála metr sněhu na Klínovci, v provozu jsou všechny svahy. Na sjezdovce Dámská se navíc bude o víkendu konat další část ze série Snow Adventure 2010 s freestylovou exhibicí. Dobré lyžování nabízí také Neklid s novou lanovkou, Boží Dar a Bouřňák. Větrem zaváté běžkařské stopy projede před víkendem rolba.

V Krkonoších přibylo díky vydatnému sněžení až 30 centimetrů prašanu a další sníh ještě připadne. Skiareály nabízí nejlepší podmínky sezóny. V Rokytnici nad Jizerou se lyžaři dostanou i na Černou sjezdovku a v areálech Horní Domky a Studenov budou mít k dispozici všech 18 kilometrů tratí. V Harrachově pokrývá sjezdovky až 80 centimetrů sněhu. Rolba projede okruh z Čertovy hory na Voseckou boudu, cestu Terex i tratě pod Čertovou horou. Na jizerské magistrále připraví rolby skoro všech 170 kilometrů tras.

V posledních dnech na hřebenech hor napadlo 40 centimetrů sněhu, uvedl lavinový specialista Pavel Cingr z Horské služby Špindlerův Mlýn. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Lavinové nebezpečí v Jeseníkách a Krkonoších

Ve Špindlerově Mlýně je v provozu všech pět lanovek a 11 vleků. Také v okolí areálů Svatý Petr a Horní Mísečky bude upraveno na 60 kilometrů tratí. Velmi dobré podmínky hlásí Orlické hory, připadlo tu deset centimetrů sněhu. V lavinových katastrech na hřebenech Krkonoš platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Druhý stupeň lavinového nebezpečí platí v Jeseníkách. Nejvýše položené středisko Ovčárny hlásí ideální sněhové podmínky, napadlo tu kolem deseti centimetrů sněhu. Na túru se mohou běžkaři vydat třeba na trase Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo nebo v okolí Karlova.

Pracovníci horské služby v Beskydech varují všechny sportovce před zledovatělými horskými chodníky. Lidé by se v horách měli pohybovat se zvýšenou opatrností. Provozovatelé středisek lákají sportovce na upravené sjezdovky a stopy, ale také na kulinářské speciality, veřejné závody nebo na vojáky na dobových lyžích a v historických uniformách.

Ledový bar na Fajtově kopci

Lyžuje se i na jižní Moravě, která má v republice nejteplejší klima, a nebývá tu proto sníh příliš dlouho. Na dostatek sněhu si nestěžují ani v Lukách nebo na Křemešníku na Vysočině. Na Fajtově kopci si lidé budou moci v sobotu na lyžích zajet i k ledovému baru a k udírnám. Sníh je i pro běžkaře. V průměru metrová vrstva sněhu pokrývá i svahy ve Středočeském kraji. Všechny areály jsou v provozu a chlubí se skvělými podmínkami.

Reklama

Související témata:

Související články

České sjezdovky nejsou dost bezpečné

České lyžařské svahy jsou méně bezpečné než sjezdovky v zahraničích zimních střediscích. Vinu nesou jednak lyžaři, kteří nedodržují pravidla a přeceňují své...

Výběr článků

Načítám