Hlavní obsah

Nový Národní park Křivoklátsko: místní obyvatelé se bouří

Novinky, Michaela Urbanová

Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko by se ještě letos mohla stát národním parkem. Ale místní obyvatelé se bouří. Obávají se zákazů, které by jim vyhlášení národního parku přineslo. Nejvíc jim vadí zákaz vstupu do lesa. Ministerstvo životního prostředí ale toto vyvrací, zákaz by se neměl týkat místních obyvatel.

Článek

Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko by se měla rozprostírat jižně od Křivoklátu podél řeky Berounky. Projekt se týká 102 hektarů půdy. Pomyslná hranice národního parku by sousedila s 19 obcemi, uvnitř parku by ale měla být pouze Karlova ves.

Místní obyvatelé se bouří. Obávají se zákazů, které by jim vyhlášení národního parku mohlo přinést, například omezení výstavby. Největší strach mají ze zákazu volného vstupu do lesa. Také lesníci vyjádřili svou obavu, bojí se o práci. „Zavřou celý les a nebude práce, lesáci zaniknou,“ řekl Novinkám jeden z nich.

Zákaz vstupu se nebude týkat místních obyvatel

Ministerstvo životního prostředí ale takovéto domněnky vyvrací. „Ten zákaz vstupu do nejcennějších zón národního parku se nebude týkat místních lidí a jejich příbuzných. Obecně se to bude vztahovat na širokou veřejnost,“ řekl náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

Ministerstvo životního prostředí už vypracovalo podrobný návrh zákona o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Starostové jednotlivých obcí mohou vznést své námitky. Poté se návrhem budou zabývat poslanci.

Reklama

Související témata:

Související články

S kamerou na cestách: Křivoklátsko

Když se řekne Křivoklátsko, tak si skoro každý nejprve vzpomene na známý královský hrad. Další myšlenky by před procházkou touto oblastí mohly a měly patřit...

Výběr článků

Načítám