Hlavní obsah

Putování s BBC: Hagia Sofia - křesťanský chrám, který se stal mešitou

Novinky, Lucie Poštolková

Istanbul na Bosporu je hlavním centrem moderního Turecka. Ale kdysi byl centrem velké Byzantské říše. Naším divem je jedna z nejúžasnějších budov světa, stavba, která měla obrovský vliv na západní architekturu - Hagia Sofia.

Článek

Istanbul je městem, kde se prolínají dva světy, svět křesťanství a islámu. V jeho srdci se nachází náš div. Původně chrám a následně mešita.

Asi tisíc let byla největším chrámem světa

Hagia Sofia byla vybudována císařem Justiniánem v šestém století našeho letopočtu, po dokončení stavby se stala téměř na tisíc let největším chrámem světa. Až roku 1520 byla překonána katedrálou v Seville.

V roce 537, skoro šest let po ukončení stavby, císař Justinián údajně řekl: „Ach Šalamoune, předčil jsem tě.“ Neuvěřitelné tvrzení. Samozřejmě tím měl na mysli Šalamounův chrám, stavbu, která inspirovala stavitele kostelů na celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Název Hagia Sofia znamená Boží moudrost. Chrám se stal místem, kde byli korunováni císaři. Se vzestupem Otomanské říše v 15. století se z Hagia Sofie stala mešita. Mnoho ze současných dekoračních prvků odráží východní vlivy té doby, které se prolínají s byzantským uměním. Pozoruhodné propojení východu a západu.

Impulz pro monumentální evropské chrámy

Hlavním rysem chrámu Hagia Sofia je obrovská kupole, která jako by se vznášela v prostoru. Je podpírána řadou polovičních kupolí a podpěrných zdí, které se ukrývají v celkové struktuře. To znamená, že vnější tlak hlavní kupole a horizontální síly jsou vyváženy řadou polovičních a čtvrtinových kupolí ve spodní části.

Tento mohutný chrám se stal skvělým prototypem průkopnického způsobu konstrukce staveb s obrovskou kupolí.

Turecký Istanbul a křesťanský Cařihrad

Roku 330 n.l. vybudoval Konstantinopol, hlavní město  Byzantské říše, císař Konstantin I. Konstantinopoli se také říká Cařihrad (Cargrad).

Současný název Istanbul získalo město roku 1453, kdy Turkové dobyli Byzantskou říši a vytvořili si zde metropoli Osmanské říše.

Hagia Sofia otevřela novou cestu, po které se vydali architekti staveb jako je Dóm ve Florencii, Svatý Petr v Římě a také katedrála svatého Pavla v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám