Hlavní obsah

Lyžování v Tyrolsku nabízí jistotu slunce i kvalitního sněhu

Právo, Olina Táborská

Zimní dovolená bez obav z nedostatku sněhu i slunce nemusí být snem. Existuje místo s velkou jistotou obojího - východní Tyrolsko. Na prosluněných svazích jižní strany Alp jsou sjezdovky různých typů a obtížností s dostatkem sněhové pokrývky. Na 400 kilometrů sjezdovek propojuje 65 vleků a lanových drah.

Foto: Archiv , Právo

Nadmořská výška nad 1000 metrů a poloha jižně od hlavního alpského hřbetu pasuje východní Tyrolsko na ideální místo pro mnoho různých zimních sportů.

Článek

Naložíte-li lyže, sáně či snowboard do auta v Praze nebo v Brně, můžete vybavení za šest až sedm hodin ukládat do úschovny v místě ubytování. Vyberete-li si pokoj na statku, prázdninový apartmán nebo luxusní pětihvězdičkový hotel, záleží jen na vašich nárocích a finančních možnostech.

Kdo raději letadlem, přistane v Klagenfurtu, odkud vozí návštěvníky kyvadlová doprava do čtyř oblastí - do sportovně zaměřených Lienzských Dolomitů, do údolí Hochpustertal, kde se zvláště zaměřují i na rodinnou rekreaci. Romantici dají přednost údolí Defereggental nebo národnímu parku Vysoké Taury.

Hitem je Kals - Matrei

Jestliže se při rozhodování o místě pobytu nemůžete opřít o zkušenosti z minulých pobytů či o doporučení jiných, vyzkoušejte nový großglocknerský resort Kals - Matrei. Tuto největší lyžařskou oblast východního Tyrolska se 110 kilometry sjezdovek propojuje 16 nejmodernějších vleků.

Na trati se neztratí

Nadmořská výška nad 1000 metrů a poloha jižně od hlavního alpského hřbetu pasuje východní Tyrolsko na ideální místo pro mnoho různých zimních sportů. Běžkaři už vědí, že nejlepší je Obertilliach v údolí Hochpustertal se skvělými podmínkami už od konce listopadu.

Tratě s dokonale upravenými stopami vedou skrz zimní lesy i louky. Z Obertilliachu až do St. Lorenzen v korutanském údolí Lesachtal míří asi 60 km dlouhá příhraniční běžecká trasa. Opačným směrem vede „mezinárodní“ trať do jihotyrolského Innichenu, a dokonce až do Cortiny d’Ampezzo.

Foto: Archiv , Právo

Běžkaři se mohou prohánět po 400 km skvěle upravených tratích.

Příznivci vysokohorského běžkaření se ve východním Tyrolsku prohánějí na Staller Sattel u St. Jakob v údolí Defereggental. Výška 2000 metrů nad mořem zde zaručuje sníh ještě dlouho po Velikonocích.

Vezměte babičku i dědu

Stranou sjezdovek se nabízí i řada dalších radovánek na sněhu. Vybere si každý člen rodiny. Zájem je o nordic walking, bruslení, vyjížďky v kočárech tažených koňmi a o sáňkování.

Pětatřicet zčásti osvětlených sáňkařských drah a chaty třeba v Kals na Großglockneru (Moaralm), v údolí Hochpustertal (Leckfeldalm), v údolí Defereggental (Alpe StalleHütte) nebo v údolí Virgental (Würfele Hütte) se postarají o zábavu všech členů rodiny až do pozdních nočních hodin.

Foto: Archiv , Právo

Také sáňkaři tu mají ráj, navíc se téměř všude dopraví vlekem nebo sáňkařskými taxíky.

Přírodní sáňkařská dráha na lienzském Schlossbergu z Moos-Alm vede až do středu města. Téměř všude dopravují vleky a sáňkařská taxi (Rodeltaxis) hosty až na start tratí.

Unavené tělo potřebuje zregenerovat

Při pohybu vám pořádně vyhládne, s čímž počítá spousta malých, původních a jako rodinný podnik vedených lyžařských chat a hostinců. Nejrychleji a zároveň chutně zaženete hlad místní specialitou zvanou Schlipfkrapfen a Fleischkrapfen, což jsou taštičky plněné bramborem s cibulkou nebo mletým masem.

Ve východním Tyrolsku si můžete pochutnat v sedmi restauracích, které slavný gastronomický průvodce Gault Millau ocenil svými proslulými šéfkuchařskými čepicemi - Rakušané jim říkají „Haubenlokale“ (doslova „čepicové lokály“).

Běžkování bez hranic

7 nocí + týdenní pas „Dolomiti Nordic Ski“ na všechny běžecké tratě ve východním a jižním Tyrolsku od 135 eur za osobu.

Jak se tam dostat autem

Praha-České Budějovice-Linz Linz-Salzburg - A1 Salzburg-Spittal/Drau - A 10 Tauernautobahn Spittal/Drau-Lienz B 100 Letadlem: Praha-Vídeň Vídeň-Klagenfurt

Můžete se těšit na

Prvotřídně upravené sjezdovky všech stupňů obtížnosti.

Tři zasněžované údolní sjezdovky.

Bezvadné zábavní atrakce.

Exkluzivní sjezdovka pro carvingové lyžování.

Velkorysé úseky pro začátečníky v Kals a Matrei.

Za kolik

Šestidenní pobyt s polopenzí a skipasem: od 378 eur za dospělou osobu a od 189 eur za dítě do 14 let.

Čtyřčlennou rodinu přijde taková týdenní dovolená na 1134 eur, což je necelých 30 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám