Hlavní obsah

České Švýcarsko zdobí ledopády rozličných tvarů a velikostí

Novinky, Jaroslav Švehla

Zatímco chodce pohled na rampouchy visící z okapů nad jejich hlavami raději příliš nepotěší a raději velmi rychle přejdou na druhý chodník, do Českého Švýcarska podívaná na tyto ledové útvary láká stovky turistů.

Článek

Procházka ve skalnatých oblastech Národním parku České Švýcarsko je totiž v těchto dnech spojená s fascinující prohlídkou ledových výtvorů, lidově označovaných jako ledopády. Pestrost rampouchů ve skalách je značná, liší se jak tvarem, tak velikostí.

„Pozoruhodné jsou menší útvary, které díky svému pravidelnému zimnímu výskytu obdržely od návštěvníků jména, například Opona nebo Betlém. Takové rampouchy mohou snadno dosáhnout hmotnosti několika tun,“ vysvětluje Tomáš Salov, mluvčí Národního parku České Švýcarsko.

„Ledové útvary ve skalách jsou rozhodně velkým zážitkem,“ říká Pavel Svoboda, vedoucí strážní a informační služby národního parku.  „Návštěvníci by však rozhodně měli být opatrní, určitě by neměli vstupovat přímo pod rampouchy," varuje Svoboda.

"Především v době oblevy hrozí odpadávání částí či dokonce zřícení celých rampouchů. Již menší odpadlé kusy mohou způsobit zranění. Turisté by proto měli být ve vlastním zájmu opatrní a ledové útvary pozorovat z uctivé vzdálenosti,“ dodává Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám