Hlavní obsah

Slovácko zve na masopust, koštuje se slivovice i vzácná vína

Právo, Martina Žáčková

Nížinná krajina jihomoravského Slovácka nepřeje lyžařům tak jako velehory, určitě se tu však v zimě nebudete nudit. Můžete prožít masopust nebo košty slivovice a vzácných vín. A koneckonců ani lyžování tu není nemožné.

Článek

Slovácko je vyhlášeným regionem živých lidových tradic a gurmánských zážitků. Nejvíc veselo bývá v období masopustu neboli fašanku, který trvá od Tří králů do Popeleční středy. Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce.

K masopustu neodmyslitelně patří zabijačky. Kdo si na podzim „založil“ kvas z trnek, míří do pálenice. Leden a únor tak patří koštům slivovice, při nichž si hrdí pěstitelé porovnávají své produkty.

Foto: Martina Žáčková , Právo

Leden a únor patří i koštům slivovice, při nichž si hrdí pěstitelé porovnávají své produkty.

Oblíbené jsou košty ve Vápenkách, Jankovicích, Medlovicích, Jalubí, Bojkovicích či Kunovicích. K atrakcím patří košty méně obvyklé pálenky z oskoruší, například v Tvarožné Lhotě.

Zámek Buchlovice 27. února opět přiláká stovky lidí na Den vína, jehož součástí je kromě koštu i dražba vzácných vín.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Zámek Buchlovice

Na konci února nastává hlavní bod masopustu. V obcích se koná slavnost vodění medvěda a pochovávání basy, které paroduje církevní pohřební obřad a propere se u něj kdejaký drb.

Ukázkový masopust uvidíte ve Strání. Trvá několik dnů, jde o největší tuzemský festival masopustních tradic. Uvidíte i prastarý a velmi náročný mečový tanec zvaný Pod šable, který má zbojnický podtext. Letos se masopust uskuteční od 12. do 16. února.

Založením jiný, ale rovněž velmi oblíbený je i fašank ve Zlíně, který proběhne 20. února.

Skiareály na Slovácku

Na Slovácku nadmořská výška až na výjimky šplhá jen ke třem až čtyřem stovkám metrů nad mořem, což pro sjezdové lyžování není zrovna ideální klima ani terén. Přesto i zde v poslední době vyrostlo několik skiareálů.

Díky mírnějšímu sklonu si svahy oblíbili začínající lyžaři a snowboardisté nebo rodiny s malými dětmi. Jsou i uměle zasněžované a osvětlené, takže se dá lyžovat i po setmění.

Ve Stupavě či Nezdenicích najdete i snowparky.

Raritou je areál v Němčičkách, který je nejníže položeným střediskem ve střední Evropě. Leží jen 180 metrů nad mořem, uprostřed vinohradů. Svah bývá v permanenci pravidelně od konce listopadu do března bez ohledu na větší výkyvy počasí. Sjezdovka je totiž podložena umělohmotnými kartáči.

Popeleční středa

Popeleční středa je prvním dnem postní doby. Její termín připadá na 40. den před Velikonocemi; do těchto 40 dnů se nezapočítávají neděle, proto v praxi připadá popeleční středa na 46. den před Velikonoční nedělí. Kvůli nepravidelnému výpočtu data Velikonoc se její termín každý rok mění. Letos připadá Popeleční středa na 17. února.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Fašankové průvody bývají plné roztodivných masek.

A nezahálí ani lyžařské svahy

Břestek

Převýšení: 80 m. Délka: 450 metrů.

Kam v okolí: Břestek leží u Buchlovic. Tamní zámek je sice v zimě zavřený, zámecký park je ale přístupný celoročně, užijte si romantickou zimní procházku. V rekreační oblasti Smrďavka si dopřejte v Centru regenerace vanové koupele.

Filipov 

Převýšení svahu: 85 metrů. Délka svahu: 450–550 metrů.

Kam v okolí: Zajeďte se podívat na větrný mlýn v Kuželově. V zimě není interiér přístupný, obdivovat jeho krásu ale můžete i zvenčí. Lopatkový mlýn holandského typu je z poloviny 19. století.

Němčicky

Převýšení: 50 metrů. Délka: 350 metrů.

Kam v okolí: Nacházíte se u Velkopavlovické vinařské podoblasti, kde kvete vinařská turistika. Vypravte se do vinných sklípků a ochutnejte místní červená vína.

Nezdenice

Převýšení: 75 metrů. Délka: 220 metrů. Tel. 737 355 499

Kam v okolí: Vyrazte do aquacentra Delfín v Uherském Brodě.

Osvětimany

Převýšení: 98 metrů. Délka 400: metrů.

Kam v okolí: Nedaleko je Hipocentrum Koryčany, kde si můžete zajezdit na koni nebo během dne získat základy lukostřelby, hodu sekerou či nožem i práce s bičem a lasem.

Radějov

Převýšení: 75 metrů. Délka: 450 metrů.

Kam v okolí: Blízko leží Strážnice a Petrov s pozůstatky lidové architektury. Zvláště působivý je soubor vinných sklepů Plže v Petrově - miniaturní městečko plné bílo-modrých domků.

Stupava

Převýšení: 90 metrů. Délka: 500 metrů.

Kam v okolí: Nedaleko je Velehrad. Poznejte toto proslavené poutní místo, které před časem navštívil i papež Jan Pavel II.

Uhřice

Převýšení: 44 metrů. Délka: 240 metrů. sportturist.net

Převýšení: 44 metrů. Délka: 240 metrů. sportturist.net Kam v okolí: Na nedalekém kopci Romenově je studánka, k níž se váže pověst o Cyrilu a Metodějovi. Při své misijní cestě údajně kázali i v Uhřicích, u studánky odpočívali a mezi lidmi se traduje, že ji posvětili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám