Hlavní obsah

Pozorovatelna StB v pražském chrámu sv. Mikuláše bude sloužit turistům

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost podívat se na část Prahy tak, jako ji roky sledovala Státní bezpečnost (StB), by měli mít obyvatelé metropole a její návštěvníci zhruba od dubna. To se totiž chystá bezpečnostní a pořadatelská firma ABL FM Services, která má od loňského léta ve správě některé pražské památky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pozorovatelna StB byla umístěná na betonovém kvádru v trámoví chrámu sv. Mikuláše.

Článek

Zprovoznit chce dřívější pozorovatelnu StB ve věži chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně, kde fungovala od roku 1952 do sametové revoluce. „S úpravami jsme již začali, budeme se snažit maximálně zachovat autenticitu prostor,“ řekl ředitel projektu Pražské věže Zdeněk Novák.

Zůstanou i etikety z pivních lahví

Měly by tam tudíž zůstat i na stěnách nalepené etikety z pivních lahví, čímž se estébáci bavili. Společnost prý jedná i s nimi, tedy s veterány, kteří z Mikuláše sledovali zejména dění kolem americké a německé ambasády. Pozorovatelna umístěná na betonovém kvádru v trámoví měla ale velmi nebezpečný a úzký vstup. „Ten bychom chtěli rozšířit a vybavit kompletně novým schodištěm,“ míní Novák.

Úpravy, které budou zahrnovat i nové rozvody proudu a nové osvětlení, mají přijít zhruba na jeden milión korun. V pozorovatelně by měla být i expozice zločinů komunismu.

ABL FM se chce pustit ještě do další rekonstrukce, míní vyčistit suterén Staroměstské mostecké věže. I v tomto případě odhaduje náklady na jeden milión korun.

Z podzemí by měly zmizet nepůvodní příčky, jímky i tamní toalety, které byly údajně vybudovány načerno a prakticky nikdy se nepoužívaly. Památkáři prý tyto zásahy kvitují, povolení k rekonstrukci ale dosud správce věží v ruce nemá. Předpokládá ale, že do dvou měsíců by suterén mohl být prázdný a využit k rozšíření stálé expozice o Karlu IV., která je v druhém patře věže.

V lednu se návštěvníci moc nehrnuli

Společnost ABL FM převzala na rok do své správy od Pražské informační služby i bludiště na Petříně a tamní rozhlednu, Malostranskou mosteckou věž, Staroměstskou věž i Prašnou bránu. PIS za to má od ní dostat 50 miliónů, což je jen o pět miliónů více, než měla ze vstupného, když památky spravovala sama. Ale jak se již dříve vyjádřila ředitelka PIS Lucie Ramnebornová, je to stabilní příjem. „Nevíme, jaká bude návštěvnost, a takto máme garantovanou pevnou částku,“ uvedla.

Podle Nováka návštěvníků přibývá, asi dvě pětiny tvoří cizinci. „O rentabilitě ale hovořit nemůžeme,“ řekl. „Provoz je ztrátový, ale vydržíme,“ konstatoval i ředitel společnosti Vít Bárta na adresu hlavně zimních měsíců. Zejména nyní, v lednu, se zájemci příliš nehrnuli. V prosinci ale návštěvníků přišlo údajně o třetinu více než v roce 2008, kdy byly věže ve správě PIS.

Bárta doufá, že stejně jako zoo se podaří i věžím získat stálou klientelu. Zda ji do historických prostor nalákají přednášky v Prašné bráně na téma husitství, nebo o době Karla IV. ve Staroměstské mostecké věži a chystané víkendové představování řemesel či zpěv chorálů, je dnes těžké odhadovat.

Slevy pro členy Klubu pražských věží

Od ledna mohou Češi za prohlídku věží ušetřit dvacet procent, pokud se stanou členy Klubu pražských věží, za což se neplatí a stačí se přihlásit přes internet. Už jich prý je 450.

Podle tiskové zprávy, kterou ABL poskytla novinářům, chce návštěvníky sedmera věží stále příjemně překvapovat, vzdělávat a bavit. Zdá se, že o překvapení nebude nouze. Stačí vyjmout ze zprávy: „...snažíme se naplňovat heslo Památky pražanům... mnoho pražanů kolem věží denně prochází...“ Že by šlo o cíle pro malé Pražany?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám