Hlavní obsah

Všechna horská střediska v Česku se chlubí skvělými sněhovými podmínkami

Všechna horská střediska v Česku lákají před víkendem sportovce na výborné sněhové podmínky. Na sjezdovkách leží desítky centimetrů sněhové pokrývky, dostatek kvalitního sněhu pokrývá i níže položené svahy. Upraveny jsou i bílé stopy pro běžkaře, desítky kilometrů tras najdou lyžaři jak na Šumavě, tak v Krušných horách. Otevřeny jsou některé trasy Jizerské a Krkonošské magistrály. V Beskydech a Jeseníkách panují silné mrazy, teploty místy klesají pod deset stupňů Celsia.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Skvělé podmínky nabízejí sportovcům i níže položené areály.

Článek

Přírodní sníh a teploty pod bodem mrazu vytvořily ve středních Čechách jedny z nejlepších podmínek pro lyžování v posledních letech. Desítky centimetrů sněhu nabízí sjezdovky Monínec, Chotouň u Prahy, Šibeniční vrch u Mnichovic i příbramský Padák.

Na Šumavě a v Kašperských Horách si přijdou na své příznivci sjezdového i běžeckého lyžování. Na sjezdovkách leží až 90 centimetrů sněhu, jezdí se i na svazích s čistě přírodním sněhem, což je třeba Alpalouka, Weissova louka nebo Godlhof. Na železnorudském Špičáku otevřel provozovatel lyžařům i neupravovaný svah Šance. Běžkaři využívají desítky kilometrů bílých stop. Bruslaři se mohou vydat na upravenou dráhu na Lipenské jezero.

Na Klínovci otevřeli nový snowpark

Jediné, co potřebují Krušné hory k dokonalým podmínkám, je slunce. Od počátku ledna je totiž na Karlovarsku stále zataženo. Jinak ale na kopcích leží mezi 30 až 90 centimetry sněhu, výborné podmínky neohrozila ani obleva na začátku týdne. Lyžaři si mohou zasportovat ve všech skiareálech, na Klínovci si příznivci snowboardingu užijí nový snowpark. Na běžkaře čekají dobře upravené stopy Krušnohorské magistrály.

Také délka upravených stop na Jizerské magistrále se díky dostatečnému množství sněhu před víkendem prodlouží. Rolba projela nově i Vládní cestu z Maliníku k přehradě na Černé Nise. Hřebeny Krkonoš ale zatím pokrývá málo sněhu, rolba tam kvůli ochraně vzácné přírody nesmí. Projela pouze základní okruh z Čertovy hory přes Ručičky na Voseckou boudu a zpátky do Harrachova.

V areálech největšího krkonošského střediska Špindlerův Mlýn leží až 100 centimetrů sněhu. Kvalitní podmínky nabízejí i ostatní střediska, třeba na Černé hoře v Janských Lázních je až 70 centimetrů sněhu, lyžaři se těší z 11 kilometrů sjezdovek a přibližně 50 kilometrů běžeckých tratí. V lavinových katastrech Krkonoš stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Velmi dobré podmínky hlásí také vlekaři v Orlických horách, kde leží až metr prašanu a lyžuje se bez front.

V Jeseníkách a Beskydech se připravte na mráz

Dlouhé čekání u vleků nemusí absolvovat ani lyžaři v Pardubickém kraji. V Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem i v Čenkovicích v Orlických horách panují dobré podmínky, lyžuje se na všech svazích. Dostatek sněhu je i na Vysočině, na Novoměstsku najdou sportovci kolem 80 kilometrů bílých stop.

Vyznavači sjezdového lyžování ani běžkaři nemusejí váhat nad výletem do Jeseníků. Nejvíce sněhu, až 55 centimetrů, je tradičně ve středisku Ovčárna. Vyznavači běžek mohou vyrazit na túru třeba po trasách Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo či v okolí Karlova a Paprsku. V Jeseníkách silně mrzne a platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Na Pustevnách je v provozu šest z osmi vleků, lyžuje se bez front, lidé se mohou těšit na dobře upravené sjezdovky bez ledových ploten. V beskydském areálu se díky mrazům klesajícím až k minus 12 stupňům stále zasněžuje. Perfektní sněhové podmínky hlásí Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, kde leží kolem 65 centimetrů sněhu. Běžkaři mohou využít 52 kilometrů dlouhou Hostýnskou magistrálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám