Hlavní obsah

Kypr láká na tradiční festival, zimní lyžování i pláže

Novinky, Lucie Poštolková

Předčasné jaro panuje na kyperských plážích, zatímco milovníci zimních sportů zdolávají kopce pohoří Troodos. Od 4. února na Kypru začíná karnevalový průvod spojený s tradičními oslavami dobrého jídla a pití. To je typický obrázek začátku roku na Kypru.

Foto: Profimedia.cz

Běžkaři ocení dva okruhy, které nabízí krásné výhledy do okolí.

Článek

Většinou máme Kypr spojený s letní dovolenou, ale pohoří Troodos nabízí dobré podmínky lyžařům i snowboardistům. Na svazích nejvyššího vrcholu Chionistra, v překladu "sněhem pokrytý" mají čtyři hlavní sjezdovky. 

Zkušení lyžaři ocení severní svahy se sjezdovkami Hera a Zeus. Pro začátečníky je určen především jižní svah Afrodita a poslední Hermes je vhodný pro mírně pokročilé. Cestu na vrchol zajišťuje šest vleků, v rozsahu 100 až 500 metrů. 

Běžkaře potěší dva okruhy, čtyřkilometrový a osmikilometrový na jižních svazích, které nabízí nádherné výhledy do okolí.

Zimní sezónu ukončuje Karneval, tradiční slavnosti dobrého jídla a pití. Na Kypru drží pevný řád již od nepaměti. První týden se jmenuje „masový“, kdy je povoleno jíst maso, druhý týden je „sýrový“, kdy se jí jen mléčné výrobky. Toto období je zajímavou sondou do kyperské gastronomie.

Karnevalové slavnosti začínají přesně před padesátidenním velikonočním půstem. Letos začínají 4. února příchodem krále karnevalu a vrcholí velkým karnevalovým průvodem masek s alegorickými vozy. Průvod projíždí 14. února Limassol a 13. února Pafos. Jarní počasí a karnevalová atmosféra okouzlí každého.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Kypru trvá léto sedm měsíců

Pokud vám bude někdo tvrdit, že na Kypru můžete dopoledne lyžovat a odpoledne se o pár desítek kilometrů dál koupat v teplém moři, tak to berte s rezervou....

Výběr článků

Načítám