Hlavní obsah

Putování s BBC: Tajemné sochy Toltéků připomínají krásu dávno zaniklé říše

Novinky, Lucie Poštolková

Při hledání dalšího zázraku se musíme vydat do země Toltéků, mexického města Tula (Tollán). Kdysi bývalo hlavním městem říše Toltéků, dnes leží v jihozápadní části státu Hidalgo uprostřed Mexika. Již z dálky jsou patrné tajemné skoro pětimetrové sochy tyčící se na vrcholu toltécké pyramidy.

Článek

Roku 750 našeho letopočtu postavili Toltékové zvláštní pomníky ve svém novém hlavním městě Tula ve středním Mexiku. Z tohoto kdysi velkolepého města se zachovalo jen několik trosek. Patří k nim čtyři mocní válečníci.

Tyto velké sochy byly objeveny ve 40. letech minulého století pohřbené v brázdě. Pocházejí asi z roku 900 našeho letopočtu. A původně byly považovány za sloupy nesoucí chrám.

Válečníci nebo strážní duchové?

Podle všeho jde o válečníky nebo strážné duchy, jako válečníci mají čelenky s péry, a zdá se, že drží zbraně. V základně pyramidy jsou hrozivé plastiky, lebky, chřestýši požírající lidské bytosti, jaguáři, líté hlavy a stopy krvavé barvy, která kdysi bývala jasně zářivá.

Foto: Profimedia.cz

Pyramida v Tule

Zdá se, že všichni čtyři válečníci kdysi bývali jasně barevní. Tyto tajemné sochy dokazují, jak nádherné muselo město Tula být.

O říši Toltéků se dozvídáme nejvíce z historických a mýtických pramenů Aztéků. Podle dochovaných nálezů víme, že se jednalo o válečný národ. Mimo jiné věřili, že mohou své bohy usmířit lidskými oběťmi. Dodnes se přesně neví, zda byli Toltékové původní etnikum nebo spíše mýtem Aztéků či jiných civilizací.

Foto: Profimedia.cz

Sochy na vrcholu pyramidy

Aztékové vyprávěli o neuvěřitelných toltéckých pokladech, ty se však už dávno ztratily, stejně jako samotná toltécká říše, která poněkud záhadně zmizela na konci 12. století a zanechala po sobě jen tyto sochy, které chrání tajemství skrytého chrámu.

Míčové hry

Pro toltéckou kulturu jsou typická míčová hřiště. V Tule jsou k vidění zbytky dvou míčových hřišť, z nichž je jedno nápadně podobné hřišti v Chichen Itze.

Při míčové hře tlachtli (nesprávně se používá název pelota) hrála proti sobě dvě družstva s tvrdým gumovým míčem. Úkolem bylo prohodit míč kamenným kruhem, který byl připevněn vertikálně na stěně.

Hráči se nesměli dotknout míče rukama, jenom boky, koleny a lokty. Nosili ochranné oděvy, mezi nimi i těžké pásy ze dřeva a kůže, kožené chrániče boků a kolen a rukavice. Hra byla velmi tvrdá a hráči byli často zraněni nebo dokonce usmrceni. Diváci povzbuzovali své družstvo a uzavírali sázky na jeho vítězství.

Tlachtli nebyla jen zkouškou síly a dovednosti, hráči zápasili doslova na život a na smrt. Staré reliéfy míčového hřiště v Chichen Itze znázorňují vítězné družstvo, jak obětuje poraženého protivníka useknutím hlavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám