Hlavní obsah

Na Pustevnách už rostou sochy z ledu a sněhu

Právo, Pavel Karban

Už podvanácté se jeden z vrcholů Moravskoslezských Beskyd, Pustevny, mění v přírodní galerii. Už od středy tvoří 36 sochařů z České republiky, Slovenska, Polska a Bulharska v rámci akce nazvané Sněhové království pohár hotelu Tanečnica 2010 sochy ze sněhu a ledu. Letošní ročník nabídne návštěvníkům lyžařského střediska čtyři sněhové a sedm ledových soch.

Foto: Pavel Karban, Právo

Různé nářadí či nástroje používají sochaři při opracovávání ledových kostek. Někdo mění tvar ledu mačetou, jiný sekerou nebo motorovou pilou.

Článek

Všechny sochy, až na jednu, modelují sochaři před hotelem Tanečnica. Pouze sousoší Nosohlavci bude stát u rozcestí, poblíž stanice Horské služby. „Původně mělo být osm ledových soch, ale jeden tým onemocněl. I tak je to ale myslím nejvyšší počet soch za dosavadních dvanáct ročníků,“ upozornil organizátor Sněhového království Miroslav Hrabal. Přiznal, že stále více účastníků chce tvořit z ledu. „Pro nás sochaře je jistější, stabilnější, má víc sochařských kvalit. Naproti tomu ze sněhu se zase dají tvořit monumentální sochy.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Torzo ženského děla s obrovskými ňadry tvoří ze sněhu česko-bulharský tým. Sněhovou sochu jeho členové pojmenovali Tanečnice u tyče.

Mezi účastníky letošního modelování ze sněhu je i Bulhar Boris Dimitrov, člen česko-bulharského týmu. „Děláme od čtvrtku, bude to tanečnice u tyče,“ řekl a ukázal k formujícímu se sněhovému torzu ženského těla, kterému vévodí bujné poprsí. „Někdo říká, že inspiraci bereme doma, ale člověk má spíše sny,“ naznačil s úsměvem.

Na Pustevnách se Dimitrov představuje potřetí, pokaždé přitom tvořil ze sněhu. „Tvaruje se jednodušeji, stačí na něj jen lopata. Led je úplně jiný, s ním zas může člověk dělat detaily a vypadá nádherně,“ prohlásil bulharský sochař.

Foto: Pavel Karban, Právo

Krásné sochy vznikají i řezem motorovou pilou

Podle organizátora Hrabala vzniklo Sněhové království nejen proto, aby si mohli sochaři vyzkoušet pracovat se sněhem a ledem. „Mohou se prezentovat populárním způsobem, mohou dát veřejnosti najevo, co sochařství přináší,“ poukázal s tím, že v neděli musí být všechna studená díla hotová, neboť v poledne začne odborná porota sochy hodnotit. „Když je dobré počasí, vydrží sochy tak 14 dnů. Pak už ztrácejí často svůj tvar a půvab,“ uzavřel Hrabal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Sněhovou skulpturu nazvanou Nosohlavci buduje hned čtveřice mladých výtvarníků poblíž pustevenské stanice Horské služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Pustevnách vyrostly sochy ze sněhu a ledu

Čtyři vítěze měl letošní jedenáctý ročník ojedinělé akce nazvané Sněhové království. Čeští i zahraniční umělci vytvořili za sedm dní deset unikátních sněhových...

Pustevny opět ozdobí obří ledové sochy

Pustevny v Beskydech zaplní v polovině ledna unikátní sochy z ledu a sněhu. Připravuje se zde 12. ročník sympozia Sněhové království, kde účastníci vytvoří...

Výběr článků

Načítám