Hlavní obsah

Podmínky pro lyžování jsou dobré, běžkaři mají stopy i ve městech

Lyžaře, kteří se o víkendu vydají na české sjezdovky, čekají výborné podmínky. Téměř všechny vleky jsou v provozu a meteorologové na víkend slibují i příznivé počasí. Pouze běžkaři by měli počítat s tím, že na některých horských hřebenech nejsou kvůli nedostatku sněhu strojově upraveny stopy. Nedávné intenzivní sněžení jim naopak umožnilo, že mohou vyrazit na běžky i ve městech.

Foto: ČTK

Vytrvalé husté sněžení zasáhlo také Zlín a milovníci zimních sportů tak mohli vyrazit na běžky.

Článek

Několik desítek centimetrů sněhu leží na sjezdovkách v Krkonoších i Orlických horách. Upravené jsou tam také okruhy pro běžkaře. Ti, co mají rádi rychlé lyže a bezpečnou trať, se v sobotu mohou zúčastnit otevřeného závodu na červené sjezdovce v krkonošském Svatém Petru.

V Libereckém kraji některé oblíbené sjezdovky zůstávají uzavřené a kvůli nedostatku sněhu nemohou rolby upravit všechny běžkařské tratě. Jizerská magistrála ale zůstala po Jizerské padesátce v dobrém stavu až na místo za křižovatkou U Buku.

V Krušných horách napadl čerstvý sníh

Díky novému sněhu by měla být upravena i většina běžeckých tratí v Krušných horách. Na tamních sjezdovkách leží asi půlmetrová vrstva technického sněhu i nový přírodní sníh a vleky o víkendu až na výjimky pojedou.

Sjezdovky v Karlovarském kraji pokrývá 20 až 80 centimetrů sněhu a například v největším středisku Krušných hor na Klínovci jedou všechny vleky i lanovky. Běžkaři mohou vyrazit například na tratě v okolí Březové na Sokolovsku.

V Plzeňském kraji si lidé dobře zalyžují na Železnorudsku i v Kašperských Horách. Ve volném terénu na Šumavě ale není ještě dost sněhu. V relativně dobrém stavu jsou stopy na Horské Kvildě, i když na loukách se objevují místa s obnaženou trávou.

Bruslení na Lipně

Zcela ideální podmínky nebudou mít běžkaři ani v Jihočeském kraji. Spokojeni ale budou sportovci na Lipně, kde je k přes osm kilometrů sjezdovek, bruslařská dráha na zamrzlém Lipně a pro běžkaře desetikilometrový okruh okolo Alpské vyhlídky nebo 14kilometrový okruh na Lipně.

V plném provozu budou i střediska v Pardubickém kraji, kde se poprvé otevře také černá sjezdovka v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. V nejnižších polohách je upraveno mnoho běžeckých tras, mimo jiné i na pardubickém dostihovém závodišti.

Ideální podmínky jsou i ve většině středočeských areálů, kde leží na sjezdovkách v průměru metr sněhu.

Jeseníky a Beskydy

Všechna známá střediska jsou v provozu i v Jeseníkách. Nejvíce přírodního sněhu leží na Ovčárně, kde mohou běžkaři vyrazit na túry. V horách sice platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, pád lavin však hrozí jen mimo turisticky značené trasy.

Kvalitní lyžování slibují také beskydské areály. Lidé ale nemusí až do hor, dobře si zalyžují i v Ostravě. V tamní zoo se totiž po třech letech znovu otevřela běžecká stopa, a za sjezdovým lyžováním mohou vyrazit do areálu Vaňkův kopec. Kvalitně si lidé zalyžují také v dalším krajském městě - v centru Zlína je svah, kde jedou tři vleky.

Poprvé v sezóně se začaly strojově upravovat i běžkařské stopy na Vysočině. Na tamních sjezdovkách leží od 40 do 90 centimetrů sněhu a vleky jezdí bez front.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám