Hlavní obsah

Putování s BBC: Skalní město Petra ukrývali beduíni stovky let

Novinky, Lucie Poštolková

Míříme do středu velkého skrytého města, které bylo po staletí ztraceno. Petra stojí v srdci svaté země, v Jordánsku. A právem se řadí mezi novodobých sedm divů světa. Od roku 1985 je skalní město Petra zapsáno na seznam světového a kulturního dědictví UNESCO.

Článek

Hluboká a klikatá soutěska je branou do jednoho z nejpozoruhodnějších a nejtajnějších zázraků, jaké kdy člověk vytvořil. Petra se všem starověkým městům vymyká. Jejím velkolepým architektonickým zázrakem je pokladnice Al Khazneh vytesaná do skály. Je nádherně zachovaná, chráněná útesy, které se tyčí kolem.

Předpokládá se, že pochází z 1. století před naším letopočtem. Slovo Al Khazneh znamená poklad. Beduíni ji používali za tolik zázračnou, že podle nich měla obsahovat poklad z Egypta. Interiér vypadá jako hrobka či chrám. Ale ať už je to cokoliv je na přírodní mramor nádherný pohled.

Foto: Profimedia.cz

Pokladnice Al Khazneh

Město Petra postavili Nabatejci před více než 2 000 lety. V období rozkvětu zde žilo 30 000 obyvatel. Nabatejci byli obchodníci, kteří ovládali obchodní stezky ve svaté zemi. Po nich sem přicházely vlivy velkých starověkých civilizací Řeků, Římanů i Egypťanů.

Znovuobjevena byla roku 1812

Ve skalách kolem města Petra jsou vytesány otvory, které jsou výrazem dalšího spojení tohoto místa s mrtvými. Obelisková hrobka je připomínkou starověkého Egypta. V pohřebních komorách se černá popel ze stoletých beduínských ohňů. Tito nomádi sem přicházeli zapalovat ohně, na kterých vařili před svou další cestou. Zřejmě si s sebou odnesli poklad. Pokud tu nějaký byl.

Konec krásného města Petra nastal, když bylo roku 106 našeho letopočtu anektováno Římany. Poslední obyvatelé opustili Petru v 6. století našeho letopočtu po velkém zemětřesení. Stala se na stovky let tajemstvím beduínů. Na znovuobjevení čekala Petra až do roku 1812, kdy ji spatřil švýcarský badatel a cestovatel Johann Ludwig Burckhardt, který cestoval přestrojený za Araba ze Sýrie do Egypta.

Foto: Profimedia.cz

Kromě pokladnice turisté obdivují desítky dalších staveb mezi nimi i klášter.

Většina cestovních kanceláří má v nabídce zájezdů jednodenní výlety do Petry. Ale turista těžko může za jeden den postihnout celý komplex skalního města. Kromě pokladnice je dalším vyhledávaným místem antický amfiteátr a klášter. Natáčely se zde filmy Indiana Jones "Poslední křížová výprava" a Mumie se vrací.

Rady na cestu

Měna

Místní měna je jordánský dinár, 1 JOD (1000 filsů) = cca 30 Kč.

Zákaz dovozu

Je zakázáno dovážet zbraně, střelivo, výbušniny, všechny druhy jedů a narkotik, pornografické publikace a zboží.

Bezcelně lze do Jordánska dovézt osobní věci v objemu přiměřeném předpokládané délce pobytu, 1litr alkoholického nápoje, 200 ks cigaret. K proclení je nutno přihlásit předměty obchodního charakteru.

Vízum

Čeští občané potřebují pro vstup do Jordánska platné vízum. Jednorázové vstupní vízum lze získat na počkání na letišti a pozemních hraničních přechodech (s výjimkou přechodu Allenby Bridge/King Hussein Bridge) za jednotný poplatek JOD 10,- (cca 300 Kč).

Vízum lze obdržet na jordánském velvyslanectví ve Vídni a na všech hraničních přechodech. Víza se nevystavují na hraničním přechodu Allenby Bridge / King Hussein Bridge (přechod mezi Jordánskem a palestinskými územími Izraele).

Doprava

V případě cesty motorovým vozidlem se vyžaduje mezinárodní řidičský průkaz a technický průkaz vozidla. Povinné pojištění vozidla se platí přímo na hranicích (cca 40 USD/měsíc - cca 720 Kč). Síť silnic je krátká, ale kvalitní.

V Jordánsku mají dvě letiště v Amánu a v Akabě.

Zdravotnictví

Úroveň zdravotnických zařízení je dobrá, běžné ošetření je možné prakticky v jakékoli soukromé nemocnici, bývá však poměrně drahé a platba je často požadována předem.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám