Hlavní obsah

Na kanálech v Amsterdamu se po čtrnácti letech znovu prohánějí bruslaři

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na bruslích Amsterdamem! Po více než deseti letech je to opět možné. Kanály zamrzly a jízdě na ledu tak nic nebrání. K zimním radovánkám také dopomohl fakt, že úřady zakázaly turistické plavby po kanálech, ty tak mohly plně zamrznout. Stovky lidí vyrazily na bruslích, aby si užily zimních radovánek na ledě.

Článek

Kanály v Amsterdamu nezamrzly po dobu nejméně posledních deseti let. "Někdo musel udělat první krok a otestovat led, tak jsem to udělal. Teď už vidíte všude okolo spousty lidí," řekl Maxim Willemse, odvážný muž, který jako první testoval led.

Bruslí se po 14 letech

Lidé všech věkových skupin sestupují na kanál pomocí jedné kotvící lodě a připojují se na bruslích nebo si užívají procházek na zmrzlé hladině.

Úřady nedávno zakázaly turistické plavby kanálem v nejslavnější části amsterdamských kanálů, aby mohly zamrznout.

"Na kanálech v Amsterdamu se naposledy bruslilo tuším před 14 lety, a to jsem byl ještě hodně malý. To jsem nebruslil," dodal Maxim Willemse.

Na bruslích i na kole

Amsterdam, hlavní město Nizozemského království, je známé jako kosmopolitní a otevřené město. Vyhlášené jsou tak zvané cofeeshopy, kde je povolen prodej lehčích drog. Celé město je postavené na vodě, na zdejších kanálech najdete okolo 2000 obytných lodí a hausbótů. Kanály jsou obklopeny typickými úzkými domy ze 17. století. Nejobvyklejším dopravním prostředkem bývá kolo.

V Amsterdamu najdete stovky vyhlášených muzeí a galerií. Mezi nejvyhledávanější výtvarná díla patří Rembrandtova Noční hlídka v Rijksmuseu nebo sbírka slavného holandského malíře – Vincenta van Gogha. V zimním období potěší turisty hustá síť hospůdek a barů, kde je možné se zahřát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám