Hlavní obsah

Na Lipně bruslily stovky lidí

Právo, Jiří Falout
Lipno

Ačkoliv většina území České republiky bojuje se sněhovou kalamitou, v Jihočeském kraji, který není sněhem tolik postižen, si nenechaly ujít stovky lidí sobotní oficiální zahájení letošní bruslařské sezóny na pravděpodobně nejdelší bruslařské dráze světa upravované na zamrzlé vodní nádrži Lipno v Jihočeském kraji.

Foto: Jiří Falout, Právo

Lidé bruslí na lipenské vodní nádrži.

Článek

"Nebýt neustálých zpráv o sněhové kalamitě, které slyšíme všude kolem, tak by přijelo zcela určitě ještě více bruslařů," řekl Právu marketingový ředitel společnosti Lipno Servis Martin Rezáč. Přitom na Šumavě, která většinou bývá zatěžována přívaly sněhu, napadlo do soboty ráno jen asi sedm centimetrů.

Nový sníh tak bruslařům nevadil. Mohli využívat téměř deset kilometrů dlouhou dráhu a asi pět metrů širokou vedoucí z obce Lipno nad Vltavou až do Frymburku s přípojkou na Přední Výtoň. "Led má tloušťku 18 centimetrů, což je dostačující," vysvětlil Řezáč.

Oproti loňské sezóně však není led tak kvalitní. To překvapilo hlavně začínající bruslaře. "Je to hrbolaté, občas nejde ani bruslit," konstatoval Petr Janda, který přijel s rodinou z Českobudějovicka. Nerovnosti, které bruslaře brzdí v příjemném prožitku a rychlosti, způsobily vánoční obleva a déšť. Loni byl led jako zrcadlo, protože nebyl při zamrznutí Lipna žádný sníh.

"Je to přírodní led. Některé nerovnosti odstraníme při každodenní úpravě speciálním kartáčem a ve spolupráci s bruslaři, kteří led rozjezdí," vysvětlil Rezáč. Jiným bruslařům hrboly ve sněhu nevadily. "Znám i horší led. Za chvíli jsem si na to zvykla a přizpůsobila si jízdu. Bylo to super," zhodnotila Blanka Justová z Českých Budějovic.

Loni se na Lipně bruslilo devět týdnů a přijelo sem asi 60 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám