Hlavní obsah

Lyžařské areály hlásí dobré podmínky, na své si přijdou i bežkaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dobré sněhové podmínky láká většina lyžařských sportovních areálů. Vlekaři zasněžují díky mrazivému počasí, jezdí se většinou na technickém sněhu. Na horách padá čerstvý přírodní sníh, do konce týdne může podle předpovědi místy napadnout až 60 centimetrů sněhu. V provozu budou tak i menší vleky a na své si konečně přijdou také běžkaři.

Foto: Petr Marek , Právo

Na Paprsku si přijdou na své nejen běžkaři, ale i milovníci sjezdového lyžování a snowboardingu.

Článek

Ideálními sněhovými podmínkami se chlubí provozovatelé všech středočeských lyžařských center. Sjezdovky zasněžené až 70 centimetry technického sněhu nabízí i šumavské areály, na lyže se mohou lidé vypravit na Lipno, na Železnorudsko a do Kašperských hor, lyžuje se ale i v Přimdě v Českém lese nebo u Klatov v Kocourově. Běžkařské stopy ale upraveny nejsou.

Na běžky do krušných hor

Na běžky by měli lidé vyrazit do Krušných hor. Milovníky zimních sportů potěší strojově upravené tratě kolem Mysliven a na Pernink nebo Jelení. Sjezdoví lyžaři si skvěle zasportují na Klínovci i na Božím Daru.

Další sjezdovky se o víkendu otevřou na Telnici na Ústecku a v Klínech na Mostecku. Díky mrazu mohli totiž vlekaři vyrobit dostatek sněhu. Na nadílku čerstvého prašanu čekají majitelé zimních středisek v Jizerských horách a Krkonoších. Zatím se lyžuje hlavně na umrzlém umělém sněhu, v provozu nejsou ani všechny vleky.

Třeba v Bedřichově se zatím jezdí jen na Malinovce a také v Rokytnici na Jizerou teprve dosněžují modrou sjezdovku, slalomový svah se otevře až o víkendu, červená sjezdovka až příští týden. V Bedřichově a okolí skočila úprava a značení tratí na závod Jizerská 50.

Mráz využívají k zasněžování

Bílé stopy už začali upravovat i provozovatelé areálu ve Špindlerově Mlýně. Pro běžkaře je také připraveno asi 50 kilometrů tratí na Černé a Světlé hoře. V lavinových katastrech Krkonoš platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Mrazivé počasí využívají k intenzivnímu zasněžování areály v Orlických horách, například v Říčkách děla zasněžují černou a červenou sjezdovku. Na běžeckých tratích je zatím sněhu málo.

Centimetry přírodního sněhu vylepšily podmínky v Pardubickém kraji. Mrazivých dnů využili k výrobě sněhu i na Vysočině, kde si lyžaři zajezdí na 14 sjezdovkách krytých půl metrem sněhu. Na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí bude o víkendu poprvé otevřen snowpark.

V Jeseníkách se lyžuje téměř všude

V Jeseníkách je v provozu většina areálů, lyžuje se na Ramzové, Přemyslově, Karlově, Karlově Studánce nebo Dolní Moravě. Díky nové sněhové nadílce si lidé zajezdí také na Červenohorském sedle, které nemá sněžná děla, takže tu leží výhradně přírodní sníh. Běžkaři si užijí upravenou stopu z Ovčárny na Švýcárnu, na Praděd, Jelení studánku a Skřítek.

Vydatné sněžení vylepšilo podmínky pro běžkaře ve Zlínském kraji, stopa je připravena na Hostýnské magistrále nebo v okolí Pusteven. Všechny vleky pojedou o víkendu v areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku. Také v Moravskoslezském kraji by měly být upraveny první kilometry běžeckých tras.

Podle předpovědí začne hustě sněžit v pátek dopoledne a sněžení neustane až do konce týdne. Na silnicích hrozí sněhové jazyky a závěje. Odborníci očekávají kalamitní situaci, výpadky proudu, na horách lavinové nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám