Hlavní obsah

Pražská výstava stavebnice Merkur: Hledá se kluk z krabice

Právo, Petr Janiš

Jako hernu pro všechny věkové kategorie popisuje Muzeum hlavního města Prahy na Florenci aktuální výstavu věnovanou stavebnici Merkur. Kurátoři ji nazvali Hledá se kluk z krabice. Je jím patrně kdokoli, kdo si se stavebnicí hrál. Muzeum na Florenci tu příležitost za nevelké vstupné dává znovu.

Foto: Petr Janiš , Právo

Model vyšehradského železničního mostu bývá v muzeu hlavního města obležen staviteli z Merkuru.

Článek

Výstavě dominuje 150 kilogramů vážící věrný model železničního mostu přes Vltavu mezi Vyšehradem a Smíchovem. Aby předlohu věrně napodobil, autor spotřeboval 36 tisíc šroubků a matek. I po modelu jezdí vlak. Diváci se na Florenci mohou stát sami konstruktéry a zjistit, kolik času zabere sestavit a sešroubovat třeba trakař.

Nechybí Eiffelovka a Petřínská rozhledna

Výstava vedle zprofanovaných korečkových rypadel, vysokých pecí či traktorů ukazuje i stavby, třeba 2,5 metru vysoký model Eiffelovy věže nebo obdobně velkou Petřínskou rozhlednu, anebo pouťové ruské kolo. Především provází historií kovových montovaných stavebnic a zbavuje je tak ideologického balastu, jímž zmenšené stroje zatížili propagátoři socialistické výroby.

Autor výstavy Jiří Mládek předvádí fotografický model Ocelového města Julesa Verna. Upozorňuje, že před 2. světovou válkou v Československu existovalo hned několik stavebnic, které konkurovaly Merkuru, dílu Jaroslava Vancla (1890–1980).

Nadčasová stavebnice

Roudnický Edison, pražský Vašek a volarský Trix se už nevyrábějí a jedná se o sběratelské rarity.

„Merkur měl to štěstí, že přežil neblahá válečná, a zejména poválečná léta, možná díky lepší souhře okolností, nebo byl přece jen svou koncepcí nadčasovější, a měl tím pádem větší naději na přežití,“ uvedl Mládek.

Otevírací doba a vstupné

Otevřeno: denně kromě pondělí 9.00 - 18.00 hod.

Vstupné: základní 100 Kč, snížené (studenti, senioři) 40 Kč, rodinné 180 Kč, děti do 6 let a invalidé zdarma, školní skupiny 20 Kč/ osoba, pedagogický dozor zdarma. 

Každý první čtvrtek v měsíci otevřeno do 20 h, vstup pro žáky, studenty a seniory zdarma, ostatní 1 Kč.

Výstava probíhá od 9. prosince 2009 do 28. února 2010.

Adresa: Na Poříčí 52/1554, Praha 1, www.muzeumprahy.cz

Lucie Poštolková, Novinky.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám