Hlavní obsah

Zoologickou zahradu v Praze sevřel bílý příkrov

Právo, Kateřina Severová

Přestože pražskou zoo zasypal sníh, vločky místním obyvatelům nevadí. Zvířatům je bílá peřina příjemná a sněhovou nadílku si užívají. Ve svém výběhu si větrá kožich třeba tygr a lev, do zimní krajiny si troufá slon i plameňák. Návštěvníci mohou kromě venkovní podívané zajít také do deseti pavilónů, kde se před zimou ukrývají příznivci teplejšího počasí.

Článek

Fakt, že zoo láká lidi celoročně, dokazují i čísla. Loňský rok přišel do pražské zahrady rekordní počet návštěvníků. Do Tróji zavítalo skoro 1,3 miliónu lidí. Podařilo se tak překonat dosavadní rekord z roku 2007 o téměř třicet tisíc návštěvníků. Minulý rok se také povedlo zdolat denní rekord – 4. dubna při slavnostním zahájení nové sezóny dorazilo do zahrady přes dvacet tisíc lidí.

S příchodem nového roku přivítala zoo do života i několik zvířecích přírůstků. „Na Silvestra se pozdě večer narodily dvě ovečky kamerunské, na Nový rok dvě kozy kamerunské. Prvního ledna se narodila dvě mláďata bodlinatky keňské a zatím blíže neurčený počet pískomila veverkoocasého.

Mláďata nelze vyrušit a spočítat, potřebují po narození klid,“ řekl mluvčí pražské zoologické zahrady Vít Kahle.

Nové logo i sloninec

Letošní rok znamená pro zoo rovněž změnu v podobě nového šéfa. Post ředitele opustil Petr Fejk a nahradil ho Miroslav Bobek, který se zahradou dlouhodobě spolupracoval už během projektu Odhalení. Bobek už má v hlavně několik plánů týkající se zoo. „Na letošek je naplánováno zahájení stavby nového slonince, musíme řešit problém loga a celého vizuálního stylu zoo,“ uvedl nový ředitel.

Kromě zahájení výstavby nového prostoru pro slony v horní části areálu pražské zoo budou v dolní části zoo dokončeny velké voliéry.

Dojít by také mělo k dlouho očekávané rekonstrukci dvou tzv. Gočárových domů, která je zčásti dotována z fondů EU. Podle slov mluvčího zahrady Kahleho však jsou domy v tak dezolátním stavu, že na základě originálních plánů budou možná vystavěny zcela nově.

Anketa

Jak často chodíte do zoologické zahrady?
Vícekrát do měsíce.
16,7 %
Jednou za měsíc.
16,7 %
Několikrát za rok.
16,7 %
Alespoň jednou ročně.
16,7 %
Jednou za pár let.
16,7 %
Nechodím do zoo.
16,5 %
Celkem hlasovalo 4782 čtenářů.

Noční prohlídky zoo

Zoo také pro velký zájem prodloužila večerní procházky zahradou. Šance podívat se na život v zahradě po setmění je i v lednu. Každý pátek a sobotu si zájemci projdou s průvodcem spodní část zoo, kde jsou vytápěné pavilony.

Prohlídky začínají vždy v 17, 17.30 a 18 hodin. První termín je vyhrazen pro rodiče s dětmi. Na večerní procházky je nutné se předem objednat na telefonním čísle 296 112 230 nebo na pr@zoopraha.cz. Vstupné je 200 korun pro dospělé,110 pro děti a zahrnuje vstup, průvodcovské služby a parkování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám