Hlavní obsah

Na sjezdovkách začalo platit lyžařské desatero

Právo, Pavel Karban, Vladislav Prouza

Už od pátku 1. ledna musí lyžaři a snowboardisté dodržovat na sjezdovkách deset pravidel Mezinárodní lyžařské federace (FIS) pro chování na sjezdových tratích. Takzvané lyžařské desatero je součástí normy spadající pod novelu zákona o některých podmínkách podnikání a výkonu činností v oblasti cestovního ruchu. Za jeho porušení sice nelze udělit pokutu, ten, kdo ho však poruší, může být ze svahu vykázán.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Lyžaři dostali pravidla, budou k sobě ohleduplnější?

Článek

Podle Magdy Krytinářové z ministerstva pro místní rozvoj, odboru legislativně-právního, se norma stala součástí právního předpisu. „Není vymahatelná pokutou, ale v souvislosti s možnou náhradou škody je vymahatelná v civilněprávním i trestněprávním řízení,“ upozornila.

Při porušení mohou odebrat skipas

V případě, že FIS pravidla dá provozovatel lyžařského areálu do provozního nebo návštěvního řádu, je oprávněn požadovat po lyžařích jejich dodržování. „A to i formou odebrání skipasu nebo vykázání z areálu,“ potvrdila.

Ministerstvo sáhlo k zařazení lyžařského desatera do právního předpisu i kvůli Horské službě. Záchranářům totiž mají pravidla určující, jak se mají lyžaři a snowboardisté chovat, ulehčit práci.

„V podstatě to jsou první jasná definovaná pravidla, která vymezují pojmy, jako je sjezdová trať, běžecká trať a jiné. A když budou v provozním řádu jakéhokoliv skiareálu, tak jsou závazná pro všechny návštěvníky,“ řekl náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

V Beskydech ošetřili 600 lyžařů

Přiznává, že ani desatero ale nesníží počty úrazů na horách. Jen v Beskydech v loňské zimní sezóně záchranáři ošetřili okolo 600 lidí.

„Pevně však doufám, že se situace zlepší a lidé budou vůči sobě ohleduplnější. A pokud ne, tak pravidla usnadní postih viníka srážky,“ naznačil.

Obdobně hovořil i Michal Klimeš, náčelník Horské služby v Jeseníkách, která v loňské zimě ošetřila na 850 úrazů. „Deset pravidel platí ve světě i u nás už dlouhou dobu, ale tím, že se staly součástí normy, na kterou odkazuje novela zákona, budou mít větší váhu,“ naznačil.

Lyžařské desatero definované po dvou letech platnosti závaznější literou zákona vítá náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Foto: Petr Marek , Právo

Na Paprsku si přijdou na své nejen běžkaři, ale i milovníci sjezdového lyžování a snowboardingu.

„Jde bezesporu o dobrý krok dopředu už proto, že třeba zákon o horách a Horské službě je dosud v nedohlednu. Předpokládám, že lidé se budou chovat odpovědněji. Desatero platí poslední dva roky, ale dosud šlo vesměs jen o doporučení, i když už minimálně jednou podle těchto pravidel chování lyžařů na sjezdovkách rozhodl soud,“ dodal. Provozovatelé skiareálů tak dostali od 1. ledna závazněji platným desaterem do ruky účinnější zbraň proti pirátům sjezdovek.

Deset pravidel pro lyžaře a snowboardisty

1. Ohled na ostatní lyžaře:

Musí se neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.

2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy:

Musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům, jakož i hustotě provozu.

3. Volba jízdní stopy:

Každý přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.

4. Předjíždění:

Předjíždět se může zeshora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.

5. Vjíždění a rozjíždění:

Každý, kdo chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.

6. Zastavení:

Musí se vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Ten, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.

7. Stoupání a sestup:

Ten, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.

8. Respektování značek:

Musí respektovat značení a signalizaci.

9. Chování při úrazech:

Při úrazech je každý povinen poskytnout první pomoc.

10. Povinnost prokázání se:

Každý, ať svědek, nebo účastník, ať odpovědný, nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám