Hlavní obsah

Vrcholy Klínovce a Fichtelbergu spojí sedačkové lanovky

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžařské areály na české a německé straně centrálního Krušnohoří mezi Klínovcem (1244m) a Fichtelbergem (1214m) má v budoucnu spojit systém několika sedačkových lanovek. Monumentální projekt visuté lanovky, která by přímo spojovala oba zmiňované vrcholy, města na obou stranách hranice neplánují. Pokud ale soukromý investor s takovým záměrem přijde, tak jej podpoří.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kabinová lanovka v Oberwiesenthalu pomalu dosluhuje.

Článek

„Projekt na vybudování visuté lanovky přímo mezi vrcholy Klínovce a Fichtelbergu je sice marketingově dobrý, ale my jsme se po dohodě s Božím Darem a Loučnou pod Klínovcem rozhodli pro jinou variantu,“ uvedl starosta lázní Oberwiesenthal Mirko Ernst, podle kterého by realizace přišla na více než půl miliardy korun.

Prioritou zůstává rekonstrukce vleků

„Pro Oberwiesenthal je totiž prioritou číslo jedna obnova a rekonstrukce stávajících vleků a lanovek,“ pokračoval Ernst, podle kterého je většina těchto zařízení straší než dvacet let. „Některá jsou dokonce z roku 1963. Navíc kabinová lanovka příští rok oslaví 85. výročí existence a my máme povolení k jejímu provozu pouze do roku 2011,“ pokračoval Ernst.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lyžařský areál na svahu Fichtelbergu nad Oberwiesenthalem

Jenom renovace staré kabinkové lanovky, která potřebuje mimo jiné nová tažná lana a výměnu elektro zařízení, vyjde podle Ernsta na více než padesát miliónů korun. „Přitom na takovou rekonstrukci neexistuje žádná dotace,“ krčil rameny Ernst. Výstavba nové kabinkové lanovky by podle něj přišla na 200 miliónů korun.

„Na výstavbu nové kabinkové lanovky můžeme na dotacích získat pouze asi 35 % předpokládaných nákladů,“ dodal. „Celkové investice do obnovy vleků a lanovek v Oberwiesenthalu dosáhnou podle stávajících odhadů až na více než jednu miliardu korun,“ poznamenal.

Nová lanovka by byla za půl miliardy

Další zhruba půl miliardy korun by podle Ernsta stála zmiňovaná visutá lanovka mezi Klínovcem a Fichtelbergem, což by pro města byla neúměrná finanční zátěž. „Je to projekt, který se objevil poprvé někdy před dvaceti lety,“ podotkl starosta Božího Daru Jan Horník (nez.). „Po letech jej nyní soukromý investor oživil. Pokud se rozhodne pro jeho realizaci, města jej podpoří,“ dodal.

Cílem měst centrálního Krušnohoří je ale postavit síť sedačkových lanovek, která propojí oba vrcholy. Náklady mají dosáhnout asi 380 miliónů korun. Jedna lanovka má vést z Fichtelbergu ke státní hranici u Oberwiesenthalu. V tomto místě budou začínat další dvě lanové dráhy, přičemž jedna povede na Klínovec a druhá na Neklid.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lyžařský areál na svahu Fichtelbergu nad Oberwiesenthalem

„Připravujeme kvůli tomu změnu územního plánu,“ uvedl starosta Loučné pod Klínovcem Rostislav Velek (nez.), podle kterého posuzování vlivu na životní prostředí k projektu a dohadování o pozemky s Lesy ČR může trvat i jeden rok. „Je to běh na dlouhou trať,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám