Hlavní obsah

Vánoční Prahu rozezní melodie Mozarta, Vivaldiho a Ryby

Právo, Jana Hanušková

Roráty, J. J. Ryba, Mozart s Vivaldim, ale také Bach s Brahmsem. To vše se ozývá z kostelů a chrámů v blízkosti Pražského hradu, nebo i přímo v jeho prostorách, o vánočních svátcích. Návštěvu spojenou s muzikou můžeme začít přímo v katedrále sv. Víta. Na Štědrý den tady v tomto roce naposledy zaznějí rorátní zpěvy.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Půlnoční mše u svatého Víta, u jehož paty je k vidění obrovský slaměný betlém, je tradičně spojena s provedením České mše vánoční od Jana Jakuba Ryby.

Článek

Roráty odrážejí víru našich předků, byly běžnou součástí adventních mší už za Karla IV. a většinou se při nich čte z evangelia svatého Matouše.

Zájemci o tento sluchový i zrakový zážitek si ovšem musí přivstat, protože začíná už v sedm hodin ráno. Půlnoční mše u svatého Víta, u jehož paty je k vidění obrovský slaměný betlém, je tradičně spojena s provedením České mše vánoční od Jana Jakuba Ryby.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Největší vánoční strom na pražském hradě stojí u paty Chrámu svatého Víta.

Komu dělá ranní vstávání přeci jenom problémy, může na Hrad zajít 24. prosince až po poledni, kdy se v Lobkovickém paláci od třinácti hodin koná pravidelný koncert, zazní na něm skladby od Bacha, Vivaldiho, Mozarta, Suka či Dvořáka. Lístek přijde na 390 korun, důchodci mají padesátikorunovou slevu.

Vinice svatého Václava

K Pražskému hradu vede sice mnoho cest, jen jedna z nich ale po vinici, kterou podle legendy obdělával patron naší země, kníže Václav. Úrodný kousek země se skrývá za mohutnou zdí, která lemuje Staré zámecké schody a vstup je směrem od Klárova ukryt právě v ní.

Kdo půjde z kopce dolů, musí hledat bránu přímo proti Černé věži. Vinice a klasicistní letohrádek Villa Richter jsou za hradbou tak dobře ukryté, že se nad jejich existencí podivují i protřelí hradní návštěvníci. A to byl tento komplex zpřístupněn veřejnosti už na podzim roku 2008.

Z vlastní vinice, kde se tuto zimu díky nezvykle dlouhému teplému počasí stále drží na révě listy, se otevírají nezvyklé pohledy na pražské pamětihodnosti; v horních partiích přes Chotkovu ulici na Letohrádek královny Anny, tak zvaný Belveder, dole pak na nábřeží u Mánesova mostu. Vstup je v zimě volný, v letní sezóně se za takové pokoukání platí.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Betlém ze slámy najdete u paty Chrámu svatého Víta.

Restaurace Piano Nobile, jejíž součástí je i vzdušný skleník se světelnou stropní dekorací s motivem vinné révy, otevírá ve Ville Richter už v deset hodin dopoledne, vaří se i slavnostní večeře na Štědrý den.

Má sedm chodů a stojí včetně například variace z ústřic, pečené křepelky nebo hřbetu z daňka 1290 korun. Na Štěpána 26. prosince se podává tříchodové menu s husou, inspirací byly recepty našich babiček.

Skromná výzdoba

Na vinici, která je na počest Karla IV. osázena Rulandským modrým a Rýnským ryzlinkem připomínající poslední odrůdu vína, jež tu byla vysázena, se také návštěvník poprvé setká s vánoční výzdobou – slaměné hvězdičky a červené ozdoby odolávají nepřízni počasí na stromečku u vchodu do restaurace. Žádné přehnané zdobení nevykazuje ani Pražský hrad.

Tu a tam se na nádvořích krčí v koutcích skromně ověšené stromky, největší je za katedrálou svatého Víta na Svatojiřském náměstí, kde Nadační fond Livie a Václava Klausových vybírá do kasičky příspěvky pro děti z dětských domovů.

Kromě slaměného betlému Vánoce připomínají ještě řetězy obtočené kolem kašny a nabídka občerstvení, kde převládá svařené víno. V porovnání s našimi například německými sousedy je navození slavnostní atmosféry až nezvykle skromné.

Stačí ale sejít jen pár metrů po ulici Ke Hradu do Nerudovky a vše je jinak – na chodníku jsou vystavené suvenýry připomínající hlavně země bývalého Sovětského svazu, vše doprovází hlučná muzika a světelná show.

Ani odtud se ale hudba naštěstí nevytratila. Kostel Panny Marie u kajetánů hraje na Silvestra od 16 hodin Bacha a Brahmse a Kostel sv. Mikuláše na Malostranském náměstí, kam Nerudova ulic ústí, na první a druhý svátek vánoční od 17 hodin Rybovu mši vánoční. Senioři a studenti zaplatí za lístek 300 korun.

Česká mše vánoční od J.J. Ryby začíná v 16.30 v chrámu Matky Boží před Týnem. Nebo od 17 hodin si ji můžete poslechnout v kostele Panny Marie Královny Míru v Praze 4, Lhotce. Půlnoční mše doprovodí také u Nejsvětějšího Salvátora na Praze 1, v kostele svatého Václava ve Vršovicích a v modřanském kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční zvyky plné poetiky

Vánoční svátky byly v minulosti úzce spjaty s řadou kouzel a zvyků, které měly lidem ukázat, co je v nadcházejícím roce čeká. I dnes mnoho z nás rozkrojí...

Blížící se Vánoce lákají na řadu akcí

Vánoce už přešlapují přede dveřmi. Aby se z nich nestaly svátky nákupů, pečení a uklízení, záleží jen na vás. Chcete-li si navodit tu správnou vánoční náladu,...

Třetina Čechů chodí o Vánocích do kostela

I přesto, že jsou Češi dlouhodobě jedním z nejateističtějších národů a 68 procent lidí v Boha nevěří, zhruba polovina se jich alespoň ojediněle zúčastní...

Výběr článků

Načítám