Hlavní obsah

Praha neláká turisty už ani o svátcích

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha už se několik let potýká s poklesem zájmu turistů. Ani letošek zřejmě nebude výjimkou. I když patří vánoční svátky a Silvestr k obdobím, kdy do metropole zavítá nejvíc návštěvníků, proti stejnému období loňského roku jich bude opět o něco méně. Důvodem je krize, obava z šíření prasečí chřipky a také ne zcela ideální pověst Prahy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Naopak se v poslední době nic neděje s navrhovaným balíčkem na podporu kongresové turistiky, která také zaznamenává velký pokles.

Článek

„Z našich analýz vyplývá, že Vánoce stráví v Česku kolem 120 tisíc a Silvestr a Nový rok 180 tisíc turistů, z toho jich asi osmdesát procent zůstává v Praze. Znamená to tedy zhruba desetiprocentní meziroční pokles. Důvodem je nejen letošní krize, ale i obava z šíření prasečí chřipky a také ne zcela ideální image Prahy z hlediska různých nešvarů, jako jsou taxikáři, kapsáři, směnárny, neochota ve službách a podobně,“ řekl Právu mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Pokles očekává Asociace hotelů a restaurací

Pokles očekává i generální sekretář Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek. „Počítáme s propadem tržeb i obsazenosti. Důvodem očekávaného poklesu poptávky je jednak ekonomická recese a s ní spojené šetření domácností, jednak rostoucí počet nově otvíraných hotelů v našem hlavním městě,“ sdělil Právu.

Foto: Novinky

Společnosti zabývající se cestovním ruchem na situaci upozorňují již několik let. V minulosti bylo běžné, že některé restaurace v centru města zvyšovaly ceny během svátků o 20 procent i více. Nyní si to již žádná nemůže dovolit.

Předloží zákon o taxislužbě

„Jednání ohledně zlepšení situace v Praze se snažím vést s našimi konkrétními návrhy již několik let na všech úrovních – s ministerstvem pro místní rozvoj, magistrátem a dalšími institucemi. Většinou je to však jako když hrách na zeď hází. Především ministerstvo pro místní rozvoj za vedení současného ministra je zcela neaktivní a nechce nic dělat. Letos se však konečně podařilo alespoň některé věci posunout dopředu při mnoha jednáních s náměstkem primátora Rudolfem Blažkem (ODS), který se staví k záležitosti velmi pozitivně a dá se říci i aktivně,“ stěžuje si Okamura.

Rada hl. m. Prahy například schválila záměr předložit zákon o taxislužbě, který by měl snížit riziko předražování jízdného. Ten ale musí počkat až po volbách v příštím roce. Hnědé turistické ukazatele v centru Prahy by měly být dvojjazyčné, češtině cizinci nerozumí. Blažek také podpořil vyšší policejní aktivitu v okolí Václavského náměstí a podobných lokalit.

Kongresová turistika pociťuje pokles

Naopak se v poslední době nic neděje s navrhovaným balíčkem na podporu kongresové turistiky, která také zaznamenává velký pokles. „Obsazenost v hotelu se nyní pohybuje okolo šedesáti procent,“ řekla Vladana Horáková, ředitelka hotelu Aquapalace, který leží hned vedle dálnice D 1 při příjezdu do Prahy a věnuje se kongresové turistice.

Chybí také důkladná propagace Prahy a České republiky v zahraničí s důrazem na světoznámé osobnosti spojené s naší zemí. V Praze se také, na rozdíl například od Vídně, nekonají kvalitní kulturní akce minimálně evropské úrovně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám